Ако не сте запознати с индийската кухня, време е да го направите!
Щастливи сме да ви представим рецептата за тези необичайно вкусни картофени рулца. Подобно на повечето ястия от Ведическата кухня, alupatry също е вегетарианска храна.
Букет от подправки прави обичайната картофена плънка необичайно вкусна, с феноменален аромат! А с добавянето на една специфична подправка – куркума – тестото получава апетитен златист цвят.
Картофени рула alupatry
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
- 100 мл вода
- 0.5 ч.л. сол
- 200 гр. брашно
- 1 супена лъжица растително масло
- щипка куркума на вкус (за цвят)
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
- 4 средни картофа
- 1 ч.л. захар
- 1.5 ч.л. сол
- по малко от любимите подправки ( магданоз , копър , босилек )
- 1/4 ч.л. къри
- 1/6 ч.л. смлян джинджифил
- 1.5 ч.л. сусам
-
ПРИГОТВЯНЕ:
- Картофите се измиват добре и се варят с кожата. Оставят се да изстинат. Когато леко ги охладите, обелете и намачкайте картофите. Добавете нарязаните зеленчуци, сусама, солта, захарта и подправки на вкус, разбъркайте добре. Пълнежът е готов!
- Смесете брашното, куркумата, солта, водата и маслото. Замесете еластично тесто и го оставете за 30 минути.
- Разточете тестото на тънък слой с дебелина 3-4 мм. Сложете отгоре охладената плънка, като я притиснете с ръка. Навийте на руло.
- Нарежете рулото на филийки с дебелина 1,5-2 см и ги наредете върху набрашнена повърхност.
- Загрейте в тиган 1-2 супени лъжици олио и изпържете рулата до златисто-кафяво.
За кратко време цяла планина от вкусното лакомство е готова. Alupatry може да се сервира като предястие или основно, при всички случаи ще стане хитът на вечерта!
- Картофите се измиват добре и се варят с кожата. Оставят се да изстинат. Когато леко ги охладите, обелете и намачкайте картофите. Добавете нарязаните зеленчуци, сусама, солта, захарта и подправки на вкус, разбъркайте добре. Пълнежът е готов!
Коментирай чрез Facebook