Освен страшно здравословна храна богата на различни полезни вещества, висшата ценност на яйцата е, че могат да бъдат приготвяни по десетки различни начини, кой от кой по-вкусни.
Всички знаем и приказката за златната кокошка, която снася златни яйца и макар и не съвсем от злато, ние също може да си направим жълти яйчица и то без оцветители, а само като обърнем позициите на белтъка и жълтъка.
И да, възможно е да оцветим яйцето отвътре и то без да разбиваме черупката – на помощ ни идва центробежната сила.
Физичните основи на този опит са пределно прости. Жълтъкът е по-плътен и тежък от белтъка – в това може да се убеди всеки, който поне веднъж си е варил яйца. Ако с достатъчна скорост се върти яйцето около неговата ос, под действието на центробежната сила жълтъкът започва да се придвижва към черупката, като постепенно прониква в белтъка.
В резултат те се смесват и стават неотличими един от друг, а когато сварите и обелите яйцето, ще получите забележителният ефект.
Вижте всичко, което трябва да направите във видеото и се въоръжете с търпение, заслужава си да пробвате дори и само, за да видите изумените погледи на приятелите си.
И още един съвет преди да пробвате се убедете, че сте си набавили домашни яйца, защото тези в магазините са прекалено плътни и ще ви е доста трудно да промените тяхната структура. Но големите домашни яйца, които можете да си купите на пазара или от бабата на съседния ъгъл, са достатъчно течни, за да успеете.