красиви пари

Дори не сте подозирали, че може да има нещо подобно! Вижте как изглеждат най-красивите пари по света (снимки)

Сред стотици валути от най-различни краища на света, PayOnline са избрали онези, които са ги впечатлили най-много и са съставили собствен рейтинг.
Фарьорска крона

Една от най-необичайните валути според тях е кроната на Фарьорските острови, разположени в северната част на Атлантическия океан между Шотландия и Исландия. Де юре островите се числят към Дания, но де факто това е отделен свят със свой уникален образ на живот. Например хората там не заключват къщите си, защото престъпност на островите няма.

Парите също са особени и повече приличат на цветни картички, отколкото на национална валута. Независимо, че това е датска крона, тя има уникален дизайн. Всички купюри са изпълнени в стил акварел върху мокра хартия и това не е самоцел – на Фарьорските острови валят дъждове през по-голямата част от годината, към 300 дни. Морската тема е представена от миди, рак, риби и пр. обитатебли на океанското крайбрежие. Парите се емитират от Националната банка на Дания и авторските права за дизайна са нейни.

Малдивска рупия

Не отстъпват по красота рупиите на Малдивите. Островната държава включва 1300 островчета и рифове, разположени на 800 км от бреговете на Индия. Малдивите са една от най-бедните държави в света, затова пък парите им са сред най-красивите.

Дизайнът им напомня акварелни картини, подобно на фарьорската крона, но мотивът на малдивските банкноти е собствен – с кокосови палми, рибарски лодки, местни жители, традиционни предмети от бита, флора и фауна от острова.

Френски тихоокеански франк

Ярка валута е и френският тихоокеански франк, изображенията са като от книги за пътешествия. Валутата се използва в морските владения на Франция – Френска Полинезия, на остров Уолис и Футуна и в Нова Каледония. На всички банкноти са изобразени местни жители, пътешественици, флора и фауна от островите.

На аверса на купюрата от 500 франка стоят рибар и рибарска шхуна. На обратната страна – местен жител на фона на скали и морски бряг.

Хонконгски долар

Коренно се различава хонконгският долар, изпълнен в стил хай-тек. По замисъла на дизайнерите тези причудливи форми отразяват ритъма на живот на съвременните хора, които са в постоянно движение, а светът около тях стремително се развива. Освен това този футуристичен външен облик на банкнотите силно затруднява фалшификаторите.

Интересно е, че за евитирането на валутата в Хонконг отговарят наведнъж 4 организации – правителството и три търговски банки. Освен това старите пари до днес не са извадени от обръщение и вървят наред с новите, което доста озадачава туристите.

Швейцарски франк

Оказа се, че и в Европа може да се намерят примери за нестандартен подход към дизайна на националната валута. Швейцария е сред малкото европейски страни, която не иска да минава към еврото, а неотдавна съвсем отказа да влиза в ЕС. Швейцарският франк е една от най-устойчивите парични единици в света, но не само това го отличава сред другите валути. Банкнотите на швейцарските франкове имат доста оригинален външен вид с нестандартното хоризонтално разположение на рисунките и номиналите. На аверса стоят портрети на местни дейци на изкуството, а на обратната страна – най-известните им творби, като например скулптора Алберто Джакомети и знаменитата му работа „Вървящият напред човек“ на банкнотата от 100 франка.

На другите купюри има дизайнер, архитект, поет, композитор, художник, писател-прозаик, етнограф, историк.

Шведска крона

Още една европейска страна, която използва собствена валута – Швеция. Миналата година националната банка започна да пуска в обръщение банкноти с нови изображения, макар че и старите още са актуални. Една от тях има доста необичаен дизайн. Купюрата от 20 крони с портрета на писателката Селма Лагерлеф на аверса и героя от нейната приказка „Чудното пътешествие на Нилс с дивите гъски“ – Нилс, на реверса:

Коморски франк

А сега към Източна Африка, на Коморските острови – малка островна държава в Индийския океан. В продължение на 130 г., до 1975 г. Коморите са били френска колония. След придобиването на независимост страната неведнъж е преживявала политически преврати. В противовес на бурния политически живот, на банкнотите на коморските франкове са нарисувани мирни пейзажи и местни забележителности. Но вниманието ни е привлечено не от изгледите на островите, а от цветовата гама, в която са изпълнени купюрите. Особено живописни са банкнотите от 1000 и 5000 франка:

Самоанска тала

Не по-малко цветно изглежда талата – валутата на независимата островна държава Самоа, разположена в южната част на Тихия океан. На лицевата страна на купюрата от 5 тали са изобразени колиби и дървета на брега, а на обратната – резиденцията на държавния глава. На аверса на банкнотите от 20 самоански тали стои водопадът Сапоага, а на реверса – зъбчатоклюн гълъб, обитаващ острова.
Интересна особеност е, че за разлика от повечето страни, Самоа съхранява дизайна на банкнотите си, всяка нова серия се отличава от предходната само по степента на защита от фалшификации:

Фиджи – долар

Още един ярък представител на валутите в света е доларът на Фиджи. На купюрите може да се види растителен и животински свят от островната страна, пейзажи и забележителности:

Бермудски долар

В продължение на островната тема са купюрите на Бермудските острови – бермудските долари:

Папуа Нова Гвинея – кина

В същата цветова гама са изпълнени и книжните пари в Папуа Нова Гвинея. Валутата там се нарича кина. На купюрата с номинал от 2 кини стои брадвата на племето, населяващо района около вулкана Маунт Хаген, превръзка за ръка на племето от залива Милн, гравирани кучешки зъби от остров Бухенвил, глинено гърненце от региона Сепик. По другите купюри има изображение на маска хомбули, кина (огърлица от миди), пера от райска птица, глиганска бивна, тамбу (стари пари от раковини, сградата на парламента на Папуа Нова Гвинея:

Казахстан – тенге

През 2013 г. купюрата от 5000 тенге от серията „Казак Елі“ беше призната от международното банкнотно общество за „Най-добра банкнота за 2012 г.“ Дизайнът е разработен от специалистите на Националната банка на Република Казахстан. На лицевата страна стои монументът Казак Елі – символ на независимостта, а на обратната страна е контурът на картата на страната и сградата на хотел „Казахстан“ на фона на планината Алтай.

Година по-късно тенге отново е победител в същата класация, този път наградата е за паметната банкнота от 1000 тенге, посветена на тюркската писменост „Култегiн“:

Тази година тенге пак е отбелязан. Банкнотата от 1000 тенге оглавява рейтинга за най-красиви банкноти в света по мнението на британското издание The Telegraph. На лицевата страна е изобразен философът, мислител и учен Ал Фараби, а на задната – бял леопард барс на фона на снежна планина:

Руска рубла

Руската рубла също заслужава внимание – в частност серията банкноти, посветени на олимпийските и параолимпийските игри през 2014 г. в Сочи „Сноубордистът“ и паметната банкнота от 2015 г. „Крим и Севастопол“. Основните изображения на лицевата страна на „спортните“ пари са фигура на сноубордист и олимпийските обекти в Сочи. На обратната страна стои олимпийският стадион „Фишт“ в Сочи. Тиражът на тези банкноти е 20,650 милиона екземпляра:

Втората банкнота, която беше пусната по случай присъединяването на Крим и Севастопол към Русия, съдържа изображение на града-герой Севастопол и визитната картичка на Крим – замъка Лястовиче гнездо. Централно място в композицията върху „севастополската“ страна на банкнотата заема паметникът на потопените кораби. На задния план се вижда фрагмент от картината на Айвазовски „Руската ескадра на севастополски рейд“. Тиражът на хартиените 100 рубли, посветени на Крим, е 20 милиона броя:

Бахамски долар

С оригинален дизайн е и банкнотата от 5 бахамски долара. На купюрата са изобразени танцуващи артисти на уличния парад Junkanoo в Насау. Долу в средата е гербът на Бахамите. На аверса на банкнотата стои портретът на сър Сесил Уолъс Уитфилд и картата на Бахамските острови:

Още една купюра от Бахамите е интересна не толкова с външния си вид, колкото с номинала си от половин долар:

По-нататък в рейтинга са костариканските колони с мотиви от фауната:

И рейтингът се затваря от красивите валути на ЮАР, Конго и Танзания. На съвременните купюри на ЮАР е изобразена „голямата петорка“ на животните от африканския континент: слон, носорог, бивол, лъв и леопард. Обратната страна на банкнотите е украсена с природни и промишлени ландшафти:

Темата с животните се проследява и върху други пари, например върху купюрите на Конго – конгоанските франкове:

Или на танзанийските шилинги:

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply