супервулкан йелоустоун

НАСА разсекрети таен доклад за супервулканът под Йелоустоун – възможен ли е Апокалипсис?

Под спокойната обстановка на националният парк Йелоустоун в САЩ се намира огромен резервоар, пълен с магма.

Той е отговорен за гейзерите и горещите извори, които харакеризират района. За учените от НАСА обаче това е също и една от най-големите природни заплахи за човешката цивилизация такава, каквато я познаваме – потенциален супервулкан, пише Би Би Си. Сега от американската космическа агенция разкриват таен доклад за заплахата и планове какво може да се направи. Брайън Уилкос от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорнийския технологичен институт обяснява: „Бях член на Консултативния съвет по планетарна защита на НАСА, който изследва начините, по които НАСА защитава планетата от астероиди и комети. По време на това проучване (бел.ред. описано в доклада) стигнах до извода, че заплахата от супервулкан е значително по-голяма от заплахата от астероид или комета“.

Знае се, че на Земята има около 20 супервулкани, като средно веднъж на 100 хил. години се случват сериозни изригвания.

Една от най-големите заплахи, които се предполага, че такова изригване може да създаде е гладът при продължителна вулканична зима, която евентуално може да попречи на цивилизацията да има достатъчно храна за сегашния брой на населението. През 2012 г. ООН изчисли, че хранителните запаси биха стигнали за 74 дни. Когато учените от НАСА разгледали въпроса, те стигнали до заключението, че най-логичното решение е просто да се охлади супервулканът. Вулкан с размерите на Йелоустоун е по същество гигантски генератор на топлина, еквивалентен на шест промишлени централи. Йелоустоун в момента изпуска около 60-70% от топлината, която идва отдолу в атмосферата, през водата, която попада в резервоара с магма чрез пукнатините в него. Остатъкът се натрупва вътре в магмата, което му позволява да разтваря все повече и повече летливи газове.

След като тази топлина достигне определена граница, експлозивното изригване е неизбежно.

Но, ако можеше по-голямата част от топлината да бъде извличана, тогава супервулканът никога няма да изригне. НАСА е пресметнала, че ако може да бъде постигнато увеличение на изпускането на топлина с 35% от магмения му резервоар, Йелоустоун повече няма да бъде заплаха. Единственият въпрос е как да се направи това? Една от възможностите е просто да се увеличи количеството вода вътре в супервулкана. Но от практическа гледна точка, вероятно би било невъзможно политиците да бъдат убедени да наложат такава инициатива. НАСА обаче е замислила съвсем различен план.

Учените смятат, че най-доброто решение би било да се пробие дупка с дълбочина 10 км в супервулкана и в нея да се изпомпва вода под високо налягане.

Такъв проект би струвал около3,46 млрд. долара, но има една подробност, която може да убеди политиците, че инвестицията си струва. Уилкокс обяснява: „Пробиването и охлаждането по този начин може да се използва за създаване на геотермална централа, която да генерира електроенергия на изключително конкурентни цени. Дългосрочната полза е не просто захранване на околността с електричество за десетки хиляди години, но и предотвратяване на евентуално бъдещо изригване, което би унищожило човечевството“. Вярно е, че за да се охлади Йелоустоун до степен, че повече да не представлява заплаха, ще са необходими вероятно десетки хиляди години, но за да се предотврати катастрофа, такова дългосрочно мислене и планиране може да е единственият избор. Подобен план би могъл да бъде приложен на всеки активен суперколкан на планетата, а учените от НАСА се надяват, че техните планове ще насърчат по-практични научни дискусии и дебати за справяне с заплахата.

Йелоустоун изригва приблизително на всеки 600 хил. години, а от последното му изригване са минали … 600 хил. години. Това би трябвало да ни накара да се замислим.

Източник: BBC/Вести бг

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар