Предлагаме ви рецептата за картофена запеканка, от която пръстите ще си оближете. Разкошна е, много лесна, а невероятно апетитна. И никак не е скъпа, както сами ще се уверите.
Трябват ни:
кило и половина или две кила картофи,
300 грама сирене или кашкавал (а може и двете),
една глава лук,
масло,
мащерка,
магданоз,
черен пипер,
сол на вкус.
Приготвяне:
Първо трябва да си обелим картофите и да ги нарежем на тънки кръгове или полумесеци. После ги подреждаме в една вече намаслена тавичка, но на два реда. Взимаме един нагорещен тиган и в него разтапяме маслото. След това го разбъркваме с нарязания лук, мащерката, черния пипер и солта на вкус.
Целта ни е лукът да омекне в тигана. Когато това стане, взимаме тази смес и с нея обилно си поливаме картофите в тавичката. Покриваме ги отгоре с фолио за печене и ги поставяме във фурната.
В нея се запичат за около 45-50 минутки на температура от 200 градуса. След като видим, че картофите са се запекли и вече са омекнали, махаме фолиото. Чак тогава ги поръсваме обилно и навсякъде със сирене или кашкавал – може и двете. И отново ги връщаме обратно във фурната, където да се допекат на спокойствие, но вече без фолиото.
Обикновено са им нужни около 15-ина минутки, докато се препекат апетитно или сиренето добие онзи приятен загар. Поднасят се на трапезата, докато са още топли.
Идея нямате каква разкошотия стават и колко бира могат да „изпият“. Със сигурност съпрузите Ви ще са благодарни, че и ръка ще ви целуват за това угощение. Пожелаваме ви добър апетит и да Ви е много вкусно на всички!