картофена запеканка

Ако се чудите какво да сготвите днес, задължително пробвайте тази картофена запеканка (рецепта)

Предлагаме ви рецептата за картофена запеканка, от която пръстите ще си оближете. Разкошна е, много лесна, а невероятно апетитна. И никак не е скъпа, както сами ще се уверите.
Трябват ни:

кило и половина или две кила картофи,
300 грама сирене или кашкавал (а може и двете),
една глава лук,
масло,
мащерка,
магданоз,
черен пипер,
сол на вкус.

Приготвяне:

Първо трябва да си обелим картофите и да ги нарежем на тънки кръгове или полумесеци. После ги подреждаме в една вече намаслена тавичка, но на два реда. Взимаме един нагорещен тиган и в него разтапяме маслото. След това го разбъркваме с нарязания лук, мащерката, черния пипер и солта на вкус.
Целта ни е лукът да омекне в тигана. Когато това стане, взимаме тази смес и с нея обилно си поливаме картофите в тавичката. Покриваме ги отгоре с фолио за печене и ги поставяме във фурната.
В нея се запичат за около 45-50 минутки на температура от 200 градуса. След като видим, че картофите са се запекли и вече са омекнали, махаме фолиото. Чак тогава ги поръсваме обилно и навсякъде със сирене или кашкавал – може и двете. И отново ги връщаме обратно във фурната, където да се допекат на спокойствие, но вече без фолиото.

Обикновено са им нужни около 15-ина минутки, докато се препекат апетитно или сиренето добие онзи приятен загар. Поднасят се на трапезата, докато са още топли.

Идея нямате каква разкошотия стават и колко бира могат да „изпият“. Със сигурност съпрузите Ви ще са благодарни, че и ръка ще ви целуват за това угощение. Пожелаваме ви добър апетит и да Ви е много вкусно на всички!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply