любима манджа

Това ми е една от любимите манджи, а и върви перфектно с чашка винце и като мезе (рецепта)

Патладжан или както го наричан още “син домат” би могъл да се закупи почти целогодишно. Възползвайте се още малко от сезона на патладжана и пригответе този вкусен обяд.

Невероятен вкус и неустоимо удоволствие за всички на масата.

За приготвянето на тази уникална рецепта са ви необходими следните продукти:

. 4 броя патладжан
. 400 грама нарязани на дребно гъби
. 1 малка чашка бяло вино
. 2 супени лъжици доматено пюре
. 200 грама настъргано твърдо сирене
. чесън
. магданоз
. 3-4 супени лъжици зехтин
. сол и черен пипер на вкус

Може да добавите и други любими подправки по ваше желание.

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на половина патладжаните, издълбайте средата от тях и я нарежете на кубчета. След това я смесете с нарязаните печурки, накълцания чесън, магданоза и чашата бяло вино. Добавете зехтина, доматеното пюре, солта и черния пипер.

Напълнете издълбаните половинки патладжани с тази смес, поставете ги в огнеупорен съд, прибавете масло и печете в предварително загрята фурна.
Преди края на печенето, настържете отгоре сирене. Добър апетит!

И един полезен съвет:

Когато се избира патладжан, той трябва да е плътен, твърд и да не изглежда лек за размерите си. Кожата му трябва да бъде гладка и лъскава, а цветът – зелен, бял или лилав – трябва да бъде в един определен или в преливащи се нюанси. Резкият контраст в цвета може да бъде индикация за развала или употреба на твърде много пестициди.

Важен момент за оптималната му полезност е неговата зрялост. Незрелите патладжани не са така богати на полезни витамини и минерали. Проверката обаче е много лесна: при леко натискане с палец по повърхността на зеленчука, тъканта му трябва бързо да възвърне своята изходна позиция. Ако остане вдлъбнатина, той или не е достатъчно узрял или е започнал да гние отвътре.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply