оптически илюзии

Няколко неповторими оптически илюзии, които ще ви объркат сериозно

Зрителната илюзия, това е впечатлението ни от видим предмет или явление, което не съответства на действителността, т. е. оптическа измама на зрението.

В превод от латински думата „илюзия“ означава „грешка, заблуждение“. Това показва, че от много отдавна илюзията се обяснява с някои засечки в работата на системата на зрението. Изучаването на причините за възникването им увлича много изследователи.

Някои зрителни измами отдавна имат своето научно обяснение, а други и до днес си остават загадка.

Ето няколко илюзии, но внимавайте – някои от тях може да предизвикат сълзене, главоболие и дезориентация в пространството. А любознателните – смело напред!

Еротична сцена? Не, 9 делфинчета си играят!

Швейцарският художник Сандро дел Прете ни задава изключително интересни зрителни гатанки, като най-прочутата е тази, наречена закачливо от него „Послание за любов от делфините“.

Там, където възрастните не виждат нищо друго, освен страстно прегърнати мъж и жена, децата виждат напълно различна картинка – 9 делфина си играят. Просто защото тяхната памет не е толкова обременена с възприятия, както на големите.

А вие можете ли да ги видите? Ако се предавате, вижте картината със сините жокери – елементарно, Уотсън! Дали?

Неподвижните кръгове се раздвижват!

На тази картина виждаме два вградени един в друг кръга, плюс кръстче в средата. Те са неподвижни, нали?

А сега фокусирайте поглед в кръстчето в средата и същевременно доближете главата си до снимката. Раздвижиха ли се?

Илюзията на стената на кафенето

Вгледайте се внимателно в това изображение – на пръв поглед изглежда, че всички линии са криви, но в крайна сметка те са успоредни. Илюзията е била забелязана от проф. Ричард Грегъри в кафенето Wall в Бристъл, оттам и името й.

Колко е наклонена кулата в Пиза?

Това са две абсолютно еднакви снимки на прочутата наклонена кула в Пиза. На пръв поглед дясната е много по-наклонена от другата, но не се доверявайте на това – и двете картини са еднакви.

Причината за илюзията е в това, че зрителната ни система отчита двете изображения като част от една сцена, затова ни се струва, че двете снимки не са симетрични. А те са еднакви – без майтап, проверете ъглите на наклона и ще видите.

Колелата не стоят мирно

Виждате картинка с два квадрата, окръжени с 4-цветни кръгчета. Нищо особено, но ако се взрете по-продължително в картината, колелцата май се раздвижват, нали?

Черно-бяла илюзия

Взрете се в продължение на 30 секунди в четирите малки точки в центъра на картинката, след което преместете погледа си към тавана на стаята и започнете да примигвате. Видяхте ли го?

Безкрайният шоколад

Ако вземете един вкусен млечен шоколад – 5 на 5 блокчета, и разместите парчетата му в показания във видеото ред, то отнякъде се появява едно допълнително сладко парченце.

Мечтата на всеки влюбен във вълшебното какаово изкушение – един шоколад, който не свършва и не свършва! Мммм…

Същото може да изпробвате и с истински шоколад, за да се убедите, че това не е компютърна графика, а реална загадка.

Вижте видеото!

Източник: Канал 3

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply