архитектурни проекти

Най-грандиозните архитектурни проекти, които никога не сте виждали и никой не говори за тях (снимки)

Вече няма нужда да правиш околосветско пътешествие по въздух, за да видиш някои от най-значимите инженерни проекти на съвремието ни.

Достатъчно е да разгледаш кадри от Google Earth, които са запечатали мащабни проекти, променили кардинално живота на хората. Да създадеш огромна 45-метрова яма, която свързва река и изкуствено езеро, което да служи като резервоар за мръсотии и токсични отпадъци, трупани и носени от реката в продължение на десетилетия – това се казва инженерна мисъл.

Вижте красиви сателитни снимки на някои от най-интересните инженерни проекти на планетата.

Напоителна система в Либия. Там разчитат на подземните водни ресурси от дъждовна и кална вода, наричана още „фосилна вода“. Част от нея е подземен запас от дъжд, валял преди стотици и дори хиляди години.

Solnova – Станция за слънчева енергия в Севиля, Испания. Това е най-големият комплекс от слънчеви панели в цяла Европа.

Така изглежда от птичи поглед огромният запас от суров нефт на Холандия

Този изкуствен остров е направен в центъра на езерото Кетелмер в Холандия. Островът с диаметър 1 км и дълбочина 45 метра е един от най-хитрите инженерни съоръжения в страната – не само складира токсични замърсители, но и помага за регулирането на морското равнище.

Мина за добив на злато и мед в Мавритания

Един от впечатляващите изкуствени острови Pearl-Qatar, Доха. Той ще бъде туристическа дестинация с луксозни хотели и молове.

Венеция – град, който сам по себе си е инженерно чудо, макар природата в последните години да създава огромни главоболия на градската управа. Спасяването му от потъване е кауза на инженери от цял свят, които все още търсят най-доброто решение.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply