факти за човешкото тяло

Няколко невероятни факта за човешкото тяло, които със сигурност не знаете!

Почти всеки ден учените откриват по нещо ново за човешкото тяло. И някои находки определено са изненадващи.

Ето защо решихме в следващите редове да ви представим 15 факта, които доказват, че тялото ни има суперсили, пише obekti.bg, позовавайки се на BrightSide!

Стомашната киселина може спокойно да разгради бръснарско ножче. Разбира се, не е нужно да го гълтате, за да го докажете, нали? Можем да живеем без стомах, 75 процента от черния дроб, бъбрек, 80 процента от червата, гръбначен стълб, един бял дроб, както и без който и да е от органите около слабините. Няма да е най-щастливият живот, но ще е възможно!

Нашият епидермис се регенерира на всеки 2-4 седмици.

За една година губим 0,7 кг мъртва кожа. Костите на средностатистическия човек могат да издържат около 16 000 души, стъпили едновременно върху тях. Най-силният мускул в тялото е големият дъвкателен мускул.

Без кутрето ние губим около 50 процента от силата на ръката. Нашето тънко черво е дълго колкото приблизителни четирима души. Наистина е странно как успява да се вмести нормално в нас. В тялото ни има кръвоносни съдове, чиято обща дължина е около 96 000 км. Общата повърхност на здравия бял дроб е колкото тенис корт – 120 кв.м! Човешкият косъм може да издържи теглото на 2 слона. Нашите очи могат да променят цвета си спонтанно.

Често бебетата се раждат със сини очи.

Нужно е време мелатонинът да се утаи изцяло и да се разкрие истинският цвят. Освен това очният пигмент зависи от размера на зеницата, която се променя при определени условия (в зависимост от емоциите ни, светлината и т.н.). Човек може да оцелее по-дълго без храна, отколкото без сън.

Способни сме да изкараме 3 седмици без провизии, но само 11 дни без сън. Средностатистическият човек произвежда по 15 литра слюнка на ден. За 30 минути тялото ни произвежда толкова голямо количество вода, че на теория би могло да свари 1,8 литра вода. През целия си живот произвеждаме слюнка, която би могла да запълни два плувни басейна.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар