Голяма новина за цяла България! Това е нещо велико! Горд съм, че съм българин! Обявиха, че

Доктор Станимир Сираков тази седмица спечели наградата “Иновации в медицината”.

32-годишният роден медик се прочу с уникалните за страната ни мозъчни операции. Какво обаче е да си лекар в България и как протича подготовката за една операция? „Дишай. Събери ума си. Припомни си техниката и влез в операционната. Емоционално ти се срутваш вътре, но има някакви механизми, които изкарват разума на предна позиция и той взима правилните решения, поне досега”, коментира той.

Последното правилно решение на д-р Сираков спасява живота на 10-годишно момиченце, страдащо от хидроцефалия.

Лекарят прави мозъчна операция на детето през артерия на крака му. „При нас дойде в много тежко състояние, трудно движеше който и да е от всички крайници, почти не говореше, с тежки екзофталми – това са изскачания на очите заради вътречерепното налягане. В момента тя няма главоболие, движи и четирите крайника, говори, което за нас е прекрасно.Тя ще се възстановява, надявам се още”, разказа д-р Сираков. Случаят не е медицинско чудо, но дори в Европа, подобна операция рядко е успешна. “Всяка седмица правим нещо уникално за България. Например август месец, един млад мъж с много сложна мозъчна аневризма, който нямаше алтернатива за класическа неврохирургия.

д-р Станимир СираковОсъществихме една методика, с която се оказа, че сме вторите в света”, допълни докторът.

Преди трудна операция, доктор Сираков не спи. “Преди 3 години оперирах дядо си, който беше с мозъчна аневризма. Тогава помня един разговор с баща ми. Казах му – моля те, имаме връзки, да помолим някой от професорите да дойде той да го оперира, да не съм аз. Той каза: Не, ти ще го оперираш сам. Тогава помня, че седмица преди и седмица след това не бях спал”, разказва лекарят. Най-големият страх на доктора е този от усложнение. “Страхът ми е имало ли е още нещо, което е трябвало да направим, да промени изхода, който сме имали”, коментира той пред бТВ.

“Имам предложения от Франция, от Швейцария, от Германия да работя, но най-фрапантните суми идват от Щатите. Началникът ми предложи начална стажантска заплата, в която 6 месеца трябва да се докажеш, започваше от порядъка на 200 000 долара годишно.

Ако минеш този стажантски период, ставаше в пъти по-голяма”, обяснява той.

Но в операционната зала не става въпрос за пари, а за живот. „Не съм суеверен, не съм и много набожен. Смятам, че има нещо по-висше над нас, като сила. Има едно верую на баща ми – винаги помагай, не знаеш кога ще ти се върне”, заключава докторът, решил да остане в родината.

Източник: Informaciq.info

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply