как да различим лекарствата

Много важно! Вижте как да различите фалшивите от истинските лекарства!

Счита се, че в Европейския съюз между 1 и 4% от лекарствата са фалшиви.

Фалшивите медикаменти биха могли да бъдат различни видове: при някои има проблем в състава на лекарството (подменена активна съставка, неправилно количество или липса на активно вещество). В други случаи се касае за нередности в опаковката (като нарушена цялост) или нередности в информацията за пациента (листовка, която не е на български език, например).

Как да се предпазим?

Пациентите биха могли да следят за автентичността на лекарствата, които купуват като оглеждат внимателно опаковката (външна и вътрешна). Също така е важно да обърнат внимание и на листовката за пациента. Обикновено листовките на лекарствата, които се разпространяват незаконно не са на български език или имат много грешки в текстовете.Кои лекарства се фалшифицират?
Фалшивите лекарства биха могли да са всякакви. Световната здравна организация е получавала сигнали за такива медикаменти от всички терапевтични области, включително и за ваксини и ин витро диагностика. Сред лекарствата, които най-често се фалшифицират, са антибиотиците и лекарствата против малария.

Фалшиви лекарства се срещат както сред оригиналните, така и сред генеричните медикаменти. Няма „подбор“ на база цена: фалшифицират се както много скъпи терапии (за лечение на онкологични заболявания например), така и много евтини – обикновени болкоуспокояващи.1 Според проучване на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации 77,3% от фалшивите лекарства са за перорално приложение, а 15% – са медикаменти, предназначени за инжектиране.*Какви са вредите от фалшифицираните лекарства?

Фалшивите лекарства биха могли да причинят сериозни вреди за здравето на хората. Част от тези медикаменти не са преминали през клинични изпитвания и техните поражения върху организма са неясни. Някои от фалшивите лекарства са транспортирани и съхранявани по несигурен начин, което също крие рискове за пациентите. От друга страна, СЗО предупреждава, че употребата на такива лекарства може да доведе до резистентност към определени съставки, което да причини вреди и на бъдещите поколения.Как да разпознаем фалшифициран медикамент?

Съвети за пациента

Важно! Според законите на Република България лекарствените продукти по лекарско предписание се отпускат единствено и само в аптеки, от магистър-фармацевт, лично на Вас или на оторизиран от Вас представител. Никога не купувайте такова лекарство от интернет!
Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат информация, която е предварително одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата, съгласно закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.

Когато купувате лекарство по лекарско предписание от аптеката:

Уверете се, че лекарството, което взимате е наистина именно това, което Ви е било предписано. Имайте предвид, че наименованието на лекарството може да е едно и също, но да има различни лекарствени форми и различни дозировки, различни разфасовки – напр. спрей, ампули, таблетки от 40 и 80 mg, кутия с 2 блистера и кутия с 4 блистера и т.н., ето защо е важно да проверите, че всички тези параметри отговарят на това, което е предписал Вашият лекар.

Уверете се, че информацията, изписана върху външната опаковка, блистера и листовката е на български език. Желателно е да се уверите в това още в аптеката, при получаване на опаковката.

Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са обозначени на външната опаковка, както и върху блистера (първичната опаковка). Сверете номерата, за да се уверите, че съвпадат.

Огледайте внимателно Вашето лекарство.

Има ли нарушение на целостта на опаковката (външна и вътрешна )? Данните върху опаковките съдържат ли подвеждащи наименования или означения?

В листовката за пациента е описано какво съдържа Вашата кутия (например колко на брой блистера, с колко таблетки). Ако забележите несъответствие между описаното в листовката и наличното във Вашата опаковка, не приемайте лекарството и незабавно сигнализирайте на посочените по-долу контакти.

Ако имате съмнения за някакво нарушение от гореописаните, както и за автентичността на Вашето лекарство, можете да сигнализирате в ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) в писмен вид на e-mail: bda@bda.bg или на адрес: БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8.
Материалът е съгласуван с Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ)

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply