Пай с моркови и тиквички – рецепта!
Зеленчуците придават на тортата лек и сладък вкус, а сиренето – солени нотки. Това е най-простият набор от продукти, от който се нуждаете! Добавете и малко любов и резултатът ще бъде красив и вкусен пай.
Съставки:
масло – 150 грам
брашно – 300 грама
вода – 7 супени лъжици
сол – щипка
тиквички (малки) – 2 броя
големи – 2 броя
кашкавал – 150 грама
яйца – 4 броя
мляко – 300 грама
чесън – 2 скилидки
индийско орехче на прах – 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Вземете парче масло директно от хладилника.
Нарежете го на големи парчета, поръсете го с брашно и заедно с него продължете да наситнявате, докато не се получат фини трохи. Не забравяйте да добавите щипка сол.
След това започнете да мачкате трохите (буквално за половин минута) с ръце и ги изсипете в купа. Сипете вода от хладилника. Отново замесете тестото за около минута. Вашето тесто е готово. Вземете кръгла форма за печене. Разпределете тестото и с ръцете си го разстелете по дъното. След това и по страните. Тестеният слой трябва да бъде достатъчно тънък. Не се престаравайте с ръбовете. Достатъчно е те да бъдат на едно и също ниво.
Сега поставете основата за вашия зеленчуков пай в хладилника и започнете да правите плънката. Измийте зеленчуците и започнете да ги режете на тънки ивици. За този пай е важно зеленчуците да са приблизително с еднакъв размер. Ето защо, нарежете първо зеленчуците с нож, а след това оформете тънки ленти с помощта на белачка
Извадете формата на пая от хладилника. Започнете да подреждате лентите от зеленчуци, като първо стартирате от краищата и постепенно се движите в посока към центъра. Редувайте тиквички и моркови.
Сега направете заливката. Разбийте яйцата, добавете мляко, индийско орехче, намачкан чесън и сол. Настържете кашкавала и го добавете към сместа. Залейте пая, така че течността да покрие всички страни. Разпределете кашкавала с лъжица, ако е нежно потупайте повърхността на пая. Поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна на долния ред. Печете за около час.