ореховките на баба

Всички вкъщи обичат ореховките на баба и тяхното неповторимо ухание (рецепта)

Необходими съставки за ореховките на баба:

280 г орехи (смлени)
500 г захар
8 яйца
8 супени лъжици захар
3 супени лъжици брашно
250 г масло
100 г шоколад за готвене

Отделете белтъците от жълтъците в средно голяма тенджера. В белтъците поставете смлените ядки и половин килограм захар. Долейте в друга тенджера около 2 пръста вода и поставете на огъня да заври. След това тенджерата с белтъците, орехите и захарта поставете отгоре.

Варете сместа на умерен огън 27 минути чрез смесване на всеки 2-3 минути. След като се свари, отделете настрани и я оставете хубаво да се охлади.

Междувременно разбийте жълтъците и добавете 8 лъжици захар една по една, докато не получите компактна маса (цветът ще стигне до много бледо жълто).

Прехвърлете разбитите жълтъци в тенджерата и отново варете на пара 13 д0 15 минути (докато захарта се разтопи хубаво, а масата се сгъсти) задължително непрекъснато разбъркване.

Когато се свари крема, добавете цялото масло нарязано на кубчета, за да се разтопи бързо и разбъркайте добре

Разтопете шоколадът на пара или в микровълнова фурна, добавете в крема с яйчен жълтък и масло и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Оставете тенджерата да се охлади на стайна температура, а след това го поставете в хладилник (плънката няма да ви се стегне, ако не е добре охладена).

Докато плънката се охлажда, проверете дали сместа за тестото (белтъците, орехите и захарта) е на стайна температура, за да добавите 3-те лъжици брашно и хубаво разбъркайте. С малка лъжичка или спринцовка за тулумби направете топчетата на хартия за печене (ако поставяте със спринцовка ще станат красиви и кръгли).

Пече се в хубаво загрята фурна на 160 градуса точно 15 минути (ако са малки, 16 минути, ако са средни или 17 минути, ако са по-големи кръгчетата). За да сте сигурни, отворете фурната и пипнете отгоре. Трябва да е мека повърхност, но все пак да се чувства като коричка. Кръгчетата не могат да бъдат запечени.

Оставете ги да се охладят и след това слепете една по една като намажете с крема и веднага сложите в хладилника

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply