далавера в България

Това е новата далавера в България! До 2 бона взимаш, ако номерът на телефона ти е…..

Пловдивчанин припечелва, като колекционира “баровски” сим карти от всички мобилни оператори и ги продава на мераклиите да имат лесни номера, показа разследване на в. “Марица”.

Младият мъж с инициали М.С. е пуснал обяви в най-големите групи във фейсбук, с които предлага телефонни номера с повтарящи се цифри, които се запомнят лесно. В офертата са посочени три примерни карти към “Мтел”, като част от числата са заличени: 088888ХХХХ, 088830X000, 088X780290, заедно с домашен – 032/33 XX 00. “Търговецът” е посочил, че може да даде повече информация на лично съобщение, съобщава Пик.

Репортер се свърза с доставчика, като се представи за клиент.

Първият директен въпрос, с който се посрещат купувачите, е: “Какъв ти е бюджетът”, като следва обяснение, че публикуваната оферта е за номера, които се продават за 1000-2000 лева. Следва учтиво обслужване с уточнение към кой мобилен оператор трябва да е картата, като има варианти и за трите. Срещу 50 лева бяха предложени следните номера: 088 777 33 80, 0883 202 890 и 0888 722 750. М.С. гарантира, че те се водят на негово име и няма законови пречки да ни ги прехвърли.

“Изпращам картата по “Еконт” и плащате парите при вземането , пускам преглед и тест, за да се уверите, че е същият номер”, уверява продавачът. Той обяснява, че вече се показва само чипът в офис на дадения оператор и картата се прехвърля. Ако клиентът е от Пловдив, любезно предлага да се направи лична среща и заедно с него да посети произволен офис, в който да се оформи размяната на собствеността.

За да разберем дали става дума за измама, проверихме как се извършва подобна услуга от доставчиците.

В магазините на един от мобилните оператори ни отговориха, че подобна услуга е напълно безплатна. При сключване на договора от системата се изчитат свободните номера и клиентът посочва избрания от него. В друга от фирмите подобна преференция се заплаща, като цената започва от 36 лева и отново зависи от това кои са свободните комбинации, както и от това колко от цифрите се повтарят.

В два произволни офиса на мобилни оператори в града служителите бяха категорични пред наш репортер, че в случая с М.С. става дума за измама. Те предупредиха, че е най-добре клиентите да се обръщат само към фирмата, която ги обслужва, ако търсят номер с повтарящи се цифри.

Дали дейността, която М.С. развива, е легална, или извън закона, ще трябва да решат разследващите органи.
Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар