къща край Варна

Смайващи кадри от едно село край Варна! Влезеш ли в тази къща, гледката те оставя без думи!

Дарители на Етнографската къща в село Кипра, община Девня, се събраха на традиционната си годишна среща по повод празника на населеното място, който се чества на 23 май.

Общо 81 души са благодетелите на уникалната културно-битова сбирка в къщата, като в нея е обособен и своеобразен музеен кът на местните партизански отряди, съобщи devnyanews.blogspot.bg.

С хляб и сол уредникът на къщата музей Росица Върбанова посрещна на празничната софра кмета на Община Девня Свилен Шитов, заместника му Донка Йорданова, кмета на с. Кипра Димитър Димитров, читалищни самодейци, местни жители.

Кметът Шитов, чиито корени са от Кипра, дари на етнографската къща два сърпа и две паламарки. Той изказа благодарности към всички дарители за това, че са отделили частици от своята родова история, за да ги предоставят на общността и с това да популяризират нейната самобитна култура.

Тази година етнографската къща отвори врати за ежедневни туристически посещения. Тя е филиал на Музея на мозайките в Девня, има си щатен уредник, но въпреки това вратите ѝ са затворени за посетителите през по-голямата част от годината.

Наред с постоянната  експозиция в къщата музей, част от която е и единственият в Североизточна България отвесен тъкачен стан, в големия двор могат да се разиграват народни ритуали, да се готвят местни специалитети, да се греят вино и ракия.

Интерес за туристите би предизвикал и фактът, че преди 1944 година къщата е била яташка, а в обора ѝ има партизански бункер и цяла експозиция със снимки, документи и предмети, свързани със събитията в периода на антифашистката съпротива.

В гората край Кипра също има партизански бункер, а  в централната част на селото – паметник костница и други монументи, напомнящи за периода 1941-1944 година.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар