житейска философия

Мъдрата житейска философия на един милиардер

Фразата „Вашето обаждане е много важно за нас, но в момента всички оператори са заети…” предизвиква единствено гняв и раздразнение.

Но, ето какво чуват клиентите на авиакомпания Virgin Atlantic: „Здравейте, казвам се Ричард Брансън, собственик на авикомпанията „Върджин Атлантик“. В момента всички оператори са заети.

Това не е редно. Да направим така: ако след 18 секунди никой не отговори на позвъняването ви, получавате отстъпка от 450 британски лири. Започвам обратното броене – 18, 17, 16, 15…”. Клиентът слуша и страстно мечтае операторът да не отговори.

Този, както и много други революционни подходи в бизнеса е измислен от самия сър Ричард Брансън.

Освен свръхуспешен предприемач, той е и ярка, нестандартна личност. Наричат го милиардерът хипи, той обожава да предизвиква удивление, да руши стереотипи и да доказва с всяко свое действие, че думата „невъзможно” за него не съществува.

Днес Брансън става на 64 години – достатъчен повод да си припомним част от култовите му житейски правила. Ако изобщо може да се каже, че за човек като него съществуват някакви правила.

– Вземи се в ръце и действай! Повярвай, че можеш да направиш замисленото. Постави пред себе си цел. Не губи време – улови шанса си! Живей пълноценно! Никога не се предавай! Приготви се както трябва за предизвикателствата. Повярвай в себе си. Помогни и на другите.

– Живей весело! Живей с радост, работи от сърце, а парите сами ще дойдат. Не губи време – улови шанса си! Гледай на живота позитивно. Ако той не те радва, промени нещо, заеми се с нещо ново.

– Бъди смел. Оцени риска и рискувай. Вярвай в себе си. Бъди верен на мечтите и целите си. Не съжалявай за миналото. Бъди смел. Ако си дал дума, дръж на нея.

– Не се учиш да ходиш по инструкции. Учиш се на практика, като падаш. Точно когато падаш обаче разбираш какво трябва да направиш, за да не падаш повече.

– Най-важното нещо, когато обмисляш нови идеи, е да не се оплиташ в прекалени усложнения. Всеки глупак може да направи нещо сложно. Много по-трудно е да се направи нещо просто.

– Сам си поставяй предизвикателства. Цели се по-нависоко. Пробвай нещо ново. Предизвиквай се отново и отново.

– Еднодневният успех съвсем не означава, че след това всеки ден ще получаваш безплатен обяд.

– Стой твърдо на собствените си нозе. Разчитай на себе си. Преследвай мечтата си, но живей в реалния свят. Работи съвместно с другите.

– Цени мига. Обичай живота и живей пълноценно. Наслаждавай се на мига! Размишлявай върху живота си. Цени всяка секунда. Не съжалявай за миналото.

– Цени семейството и приятелите си. Те стоят преди всичко друго. Бъди верен на хората. Посрещай проблемите лице в лице. Парите са само инструмент за достигане на целите. Подбирай надеждни хора и цени талантите им.

– Уважавай хората. Бъди учтив с тях. Бъди честен и почтен. Пази доброто си име. При завършването на всяка сделка показвай порядъчност.

– Прави добро. Мъчи се дори мъничко да промениш света. Дай своята лепта и помагай на другите. Не вреди. Винаги мисли с какво можеш да бъдеш полезен на хората.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар