витамини за пушачи

4 витамина, които всеки пушач трябва да приема за чисти бели дробове!

Пушите ли? Или пък сте отказали цигари наскоро?

И в двата случая трябва да сте наясно, че приемането на определени витамини ще ви помогне да излекувате белите си дробове след пушенето. Много от хората пренебрегват този факт. Обичайно мислим, че отказването на цигарите е достатъчно, за да възвърнем обратно доброто си здраве.

Не бива да забравяте обаче, че тютюнопушенето е зависимост, провокирана от никотина.

Това вещество нанася тежки увреждания на клетките и на телесните ви системи. Тези структури невинаги оздравяват от само себе си или пък оздравяват твърде бавно. За щастие, има храни, които са богати на хранителни вещества, противодействащи на щетите, предизвикани от никотина.

По този метод те ви помагат да излекувате белите си дробове и да се предпазите от респираторни заболявания.

В тази статия искаме да ви представим витамините, които са от съществено значение за възстановяването на белите дробове след пушене.

1. Витамин С

Пушенето намалява количеството витамин С в организма ви с до 25%. По тази причина е необходимо да увеличите приема си на този важен витамин. Дефицитът на витамин С ще повиши вероятността от развитие на инфекции, тъй като имунната ви система ще бъде отслабена. Други проблеми, които може да възникнат вследствие на дефицит на този витамин, са:

Ранна поява на бръчки
Безсъние
Проблеми с венците като болка, възпаление и кървене

Храните, чрез които може да си набавите това вещество, са:

Киви
Лимони
Мандарини
Грейпфрут
Ананас

Ако продължавате да пушите, трябва да консумирате три пъти повече витамин С. Това ще ви помогне да възстановите белите си дробове след пушене. Ако се опитвате да спрете цигарите, приемът на витамин С ще ви помогне да намалите никотиновия глад.

2. Витамин А

Дефицитът на витамин А или бета-каротин може да доведе до изменения в имунната ви система. По този начин броят на инфекциозните заболявания в дихателната ви система може да се увеличи.

Може да си набавите този витамин чрез консумация на:

Сливи
Тиква
Манго
Праскови
Розов грейпфрут
Марули, швейцарски чард
Диня
Домати
Моркови
Броколи

3. Витамин Е

Витамин Е ви помага да понижите риска от тумори на белите дробове, провокирани от тютюнопушенето. Познат е още като токоферол. Той представлява мастноразтворим витамин, функциониращ като антиоксидант. В същото време той допринася за предпазването на есенциалните мазнини. За да се възползвате от него и да възстановите белите си дробове след пушене, трябва да приемате достатъчно витамин Е.

Естественият начин да си го набавяте е чрез консумацията на:

Яйчен жълтък
Фъстъци
Кокосови орехи
Зърнени храни, ориз, соя
Броколи
Маруля
Брюкселско зеле
Пълнозърнест хляб

Освен че ще ви помогне да възстановите здравето на белите си дробове след отказване на цигарите, витамин Е може да съдейства при лечение на:

Болест на Алцхаймер
ПМС
Стерилитет при мъжете

4. Витамин В9

Витамин В9, или фолиева киселина, допринася за формирането на кръвни клетки. Те възпрепятстват появата на анемия и ви помагат да поддържате здравето на кожата си. Освен че лекува белите ви дробове след пушене, витамин В9 е необходим за правилното функциониране на централната нервна система. Това се дължи на ролята на този витамин в предаването на сигнали. Трябва да знаете също, че този витамин може да ви помогне да се откажете от вредния си навик.

За да си набавите витамин В9, е необходимо да консумирате:

Авокадо
Лук
Чесън
Соя
Ядки
Ягоди
Стафиди
Лимони
Моркови
Тиква

Други начини да се предпазите от заболявания на белите дробове, предизвикани от тютюнопушенето

Избягвайте консумацията на вредни храни като например пържените изделия и продуктите, съдържащи изкуствени подсладители.

Преди всичко, трябва да внимавате с някои продукти. Това важи най-вече за безалкохолните напитки. Те водят до изменения в нервната система и функционирането на червата. В резултат от това те усилват вредните ефекти от пушенето.

Когато изготвяте менюто си, включете в него храни, богати на триптофан. Тази аминокиселина отговаря за синтеза на серотонин.

Това е полезно за хората, опитващи се да откажат цигарите. Все паквисоките нива на серотонин понижават нивата ви на тревожност.

Приемайте повече калций

Вредите от никотина ускоряват загубата на костна маса, която се появява с напредване на възрастта. Приемането на допълнително количество калций забавя тези ефекти. Освен това ви помага да поддържате костите си здрави. По този начин се понижава риска от счупвания и други увреждания.

Спортуването ви помага да подобрите кардиопулмоналната си система

Ежедневното извършване на физическа активност или тренировки действа директно върху сърцето. По този начин ще подобрите кръвообращението си и ще предотвратите появата на тромбоза на артериите. В дългосрочен план тромбозата може да доведе до сърдечен удар.

Освен това спортуването понижава риска от високо кръвно налягане. Също така подобрява функционирането на белите дробове, което ви помага да поддържате стабилен ритъм на дишане (между 14 и 22 вдишвания в минута).

Важно е да запомните, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за развитие на тежки заболявания.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар