какво не знаем за Коледа

Вижте какво никога не сме знаели за Коледа

Коледа се нарежда сред най-любимите ни празници, но знаем ли достатъчно за него? Коледният дух напълно ни е завладял. Ето кои са едни от най-интересните факти за празника.

Смята се, че украсяването на коледни елхи е възникнало през 16 век в Германия, когато християните са започнали да украсят с тях домовете си, пише дама.бг. Според някои коледният сезон започва официално, когато Дядо Коледа пристига на парада за Деня на благодарността в Ню Йорк.

През 1836 г. Алабама е първия щат в САЩ, който обявява Коледа за празник, на който не се работи. Оклахома е последният щат, който прави това през 1907 година. През юни 1870 г. Коледа става федерален официален празник в САЩ.

Коледните елхи първоначално са украсявани с ябълки, ядки и фурми. През 18-ти век те започват да се украсяват със свещи. Коледните лампички са използвани за пръв път през 1895 година.

Песента Jingle Bells е написана от Джеймс Пиърпънт през 1857 г. Първоначално е наречена One Horse Open Sleigh и е предназначена за Деня на благодарността. Преди много години в Англия традиционната коледна вечеря е включвала свинска глава, поднесена с горчица. Традицията палавите деца да получат въглища в чорапчетата си идва от Италия.

Знаете ли, че някога гирляндите са правени от истинско сребро! Така е било в Германия през 1610 г. Има два острова, носещи името на празника – в Тихия и в Индийския океани. Най-високото коледно дърво е било в Сиатъл Вашингтон през 1950 г. Високо е цели 67 метра! Казват, че захарните бастунчета са измислени от производител на бонбони в Индиана. Така той искал разпространи името на Исус по света.

Дядо Коледа е известен като Свети Николас, Санта Клауз, дядо Мраз и Крис Крингъл. Дядо Коледа носи подаръци на послушните момичета и момчета в нощта преди Коледа (24 декември). Има 3 града с името Санта Клаус в САЩ– в Джорджия, Аризона и Индиана. Имената на елените на добрия старец са Комета, Купидон, Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Донър Блитцен и Рудолф.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар