img

Толкова е лесен, че няма как да не го приготвя като ми се хапва нещо сладко, една шепа продукти и траен отпечатък за наслада

/
/
/
loading...
За никого не е тайна колко вкусен е класическият италиански десерт, наречен тирамису.

За приготвянето му са нужни единствено шепа продукти, но пък за сметка на това вкусът му може да остави траен отпечатък в спомените. Класическото тирамису се приготвя от бишкоти, напоени леко в кафе еспресо, яйца, вино, захар, ром (какао или марсала) и, разбира се, типичното за него сирене Маскарпоне.

Този вид сирене е меко, консистенцията му наподобява гъст крем, със сладникав вкус.

Казано с други думи – много наподобява сладка сметана. В превод от италиански наименованието на този десерт означава „Вдигни ме на крака“, „Ободри ме!“. Вероятно се дължи на факта, че съдържа ободряващи съставки, каквито са кафето и какаото. Несъмнено в Италия тирамисуто е един от най-популярните десерти. Може обаче да се сервира навсякъде по света. С течение на времето рецептата на този класически италиански десерт е била адаптирана за пудинги, торти, сладоледи и какви ли не още разнообразия на десерти.

В някои вариации на тирамисуто кафето например може да бъде заменено със сок от малини, ягоди, лимон или пък шоколад. Можем само да ви уверим, че всички тези варианти са невероятно вкусни и ще погалят сетивата на истинските ценители на сладките изкушения.

След като ви запознахме накратко с историята на този вкусен десерт, можем вече да ви разкрием и продуктите, от които се нуждаете, за да си го приготвите.

Ето ги и тях:

1 голям пакет бишкоти
5 с.л. пудра захар
200 мл течна сметана
300 гр. маскарпоне (можете да го замените със сирене Крема)
4 с. л. ром
2 ч.ч. студено кафе Еспресо
какао

Това е всичко, което ви е нужно, за да си приготвите това италианско сладко изкушение.

Приготвянето на този десерт не изисква някакви специални умения, така че с него биха могли да се справят дори и начинаещите домакини. Първото нещо, което е необходимо да направите, е да разбиете сиренето Крема със захарта. За да получите по-гладка структура на крема, трябва да добавите и 1-2 с.л. сметана.

Бъркайте докато стане твърд крем.

В друг съд разбийте останалата сметана на сняг. След това я добавете към крема, който направихте. В подходяща чиния (най-добре дълбока) изсипете рома и студеното кафе Еспресо. Топвайте в тази смес една по една бишкотите. Не ги дръжте да се напоят хубаво, а само за няколко секунди.

Наредете бишкотите на дъното на правоъгълна тава и разнесете крема върху тях. Направете по този начин няколко реда. Най-отгоре поръсете с какао или пък шоколадови стърготини. Приберете десерта в хладилника да престои едно денонощие, след което можете да му се насладите.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: