Българи изобретиха печка

За пример! Български IT-специалисти изобретиха печка без дим – лесно, евтино и не замърсява!

Компютърни специалисти изобретяват печка без дим. Двама българи от Хисаря са намерили начин за отопление, който не замърсява въздуха. По-евтин е и оказва се може да се прави и в гараж.

„99% водна пара и въглероден двуокис и под 1% димни частици, които дори не се виждат”. Това излиза от комина на Живко Стефанов – не дим, а пара. Докато социалните мрежи бълват възмущение срещу мръсния въздух, двама IT- специалисти започват да търсят начин как да се справим със замърсяването от битовото отопление. „Явно българинът трябва да вижда на телефона колко е мръсен въздуха, а не да го диша, за да разбере колко е мръсен. В Европа за този проблем се говори от много време”, коментира Живко Стефанов.

Компютърните специалисти напускат столицата и отиват в Хисаря… да произвеждат печки, които не пушат.

„Ето това е горивната камера, отваря се и се зарежда вертикално, работи с дърва и екобрикети. Пламъкът гори в основата, дървата пропадат надолу и подхранват огъня”, обяснява Стефанов. „В нормалните печки гори един див огън, затворен в метален съд, температурата на огъня е 400-500 градуса. При тази температура изгарят едва 30-50% от калориите в дървото”.

Печка без димОстаналите 50% от дървата остават във вид на пепел, а през комина излизат директно във вид сив дим, наситен с фини прахови частици. Ракетната печка, както се нарича зеленото изобретение, развива в пъти по-висока температура от обикновеното кюмбе.

„В тази горивна камера изгарят до 90% всички емисии и вредни газове. Вредните емисии са сведени до под 1%”, обясни пред NOVA Стефанов.

Оказва се, че иновацията е полезна не само за белите дробове, а и за джоба. Технологията позволява да се отопляваме с 50 до 80% по-малко дърва.

„Минимум два пъти по-малко дърва се използват, могат да се използват и дърва от отпадната промишленост, които са в пъти по-евтини”, заявява Живко Стефанов.
И въпреки че ракетната печка изглежда като решение на проблема с мръсния въздух, за да се започне серийно производство трябват пари.

„Подкрепата ще дойде по-скоро от бизнеса или от европейски институции, за момента правихме опит да се свържем с държавата но…”

А Живко е готов да обучи и хората как сами да си направят такива печки, без да търси печалба.

„Технологията е отворена, човекът, който я е измислил, я е дал на света. Нашата идея е да покажем на другите производители, че това е успешно и да стимулираме всички да минат на такива печки. В момента в България се продават всяка година по 20 хиляди неефективни печки. Нелепо е да използваме смарт телефони, а да се топлим на печки с 20% ефективност”, смята Живко Стефанов.

Ракетните печки, бившите IT-та правят в гаража си. А износът в чужбина вече е стигнал до 16 държави. Много от тях, също като България, вече са осъдени заради мръсния въздух. Според Живко проблемът е решим, не липсват и пари.

„Има предвидени 100 млн. за справяне с проблема с мръсния въздух и всяка година се дават още 80 милиона за социални помощи. С тези пари могат да се направят 250 хиляди ракетни печки. Т.е. 250 хиляди домакинства няма да замърсяват въздуха”, смята Живко Стефанов.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply