изтръпване на ръцете

Често изтръпване и мравучкане на ръцете по време на сън – Причини и начини да се справим

Изтръпване, мравучкане на ръцете (или медицинската парестезия) е доста често срещано чувство на дискомфорт, което се проявява главно през нощта.

Основните му признаци са болка и изтръпване. Често човек се събужда през нощта, болката и изтръпването пречат на съня. Когато движите пръстите си, изтръпването се увеличава, болезнените усещания се увеличават, след това постепенно преминават и можете да заспите по-късно.

Според статистиката до 45% от населението изпитват болезнена нощна парестезия. Общоприето е, че причината за скованост в ръцете по време на сън е неправилното движение в крайниците. Но от какво се дължи това?

Защо по време на сън ни изтръпват ръцете?

Разбира се, ако ръката ви изтръпва, поради неудобното положение на тялото по време на сън, не си заслужава да се притеснявате. Но ако ръцете ви се вкочаняват и изтръпват всяка вечер и непрекъснато, докато спите, трябва да се консултирате с специалист. Това са проблемите, които могат да са причина.

Ако ръцете ви изтръпват по време на сън и след сън. Ако ръцете изтръпват едновременно.Ако през нощта само лявата ръка или само дясната ръка изтръпват. Едновременно с пристъп на парестезия, се влошава и зрението. Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни като причина. Много рядко е да изтръпне цялата ръка. По-често някои от частите изтръпват, което напълно зависи от причината за болестта.

Синдром на карпалния тунел

Възниква, когато нервите, които достигат до китката, се стичат в тесен канал, образуван от костите на китката. Причината може да бъде постоянно натоварване върху китката (работа на компютър, свирене на музикален инструмент). В този случай, изтръпване на цялата ръка или нейните части е точно под китката, понякога се наблюдава скованост на пръстите. По-високите части на ръката не са включени в патологичния процес.

Маточната остеохондроза

Цервикална остеохондроза, спондилоза, херния или издатина на междупрешленните дискове на шийните прешлени на гръбначния стълб, особено когато болестния процес е локализиран в долните слоеве на прешлените (С5 до С7). От тази част на гръбначния стълб излизат нервите, които идват в ръцете.

В същото време, в зависимост от коренчетата на нервите страда скованост на ръцете в съня могат да бъдат разположени: върху вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5-ти и половина на 4-ти пръсти (С7); на гърба на рамото и предмишницата, задната повърхност на втория и третия пръст (C6); отстрани на ръката до палеца и показалеца (С5).

Полиартрит на малките стави на ръката

Характеризира се с наличието на прояви само в пръстите. Захарен диабет и други метаболитни нарушения. Изтръпванто в този случай има възходящ характер, започва с по-отдалечени части и постепенно, с течение на времето, се издига към ръката. Това се случва с участието на по-големи съдове. Обикновено засяга и двете ръце наведнъж, усещанията са симетрични.

Болести на сърцето

Тук е необходимо да се обърне внимание на това, коя ръка еизтръпнала. Ако има неприятни усещания в дясната ръка, това с висок процент на вероятност да бъде приписано на цервикалната остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е признак на сериозни сърдечни проблеми, като ангина или инфаркт. Ако изтръпването на лявата ръка стана внезапно, особено през нощта и ако не премине в рамките на един час, трябва да посетите лекар.

Какво да направите, ако ръцете ви са изтръпнали

Проверете възглавницата и матрака, за да видите как те допринасят за комфортната позиция по време на сън. Проверете пижамата си така, да нямате стегнати краища на ръкавите. Проверете положението на тялото по време на сън.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

За да се отървете от изтръпване на ръцете, е необходимо да подобрите кръвотока през съдовете . С тази задача ще ви помогне да се справите с редовната физическа активност. Дългите разходки и сутрешните упражнения ще помогнат за премахване на неприятните усещания, които възникват в горните крайници по време на сън. Също така добър курс на лечение масаж, но само след поставяне на точна диагноза.

ФИЗИОТЕРАПЕВТИЧНИ ПРОЦЕДУРИ

Магнитотерапия на цервикалния отдел Фонофореза, дарсонвализация на ръцете Парафин на ръцете, предмишниците Лидаза електрофореза върху карпалния тунел

НАРОДНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА

Контрастни вани. Също така спускайте ръцете си в студена и гореща вода. След това ръцете трябва да се търкат с терпентин маз и да се поставят върху тях топли козметични ръкавици. След като кипете тиквата, нанесете горещата маса върху цялата ръка до врата и я обвийте с одеяло. Повторете процедурата, докато състоянието се подобри.

Към една част от ледум се добавят три части оцетна киселина и сместа се поставя в продължение на една седмица или две в тъмна стая. Когато инфузията е готова, поставете я на ръката, докато дискомфортът изчезне напълно.

Ако вкочаняването на ръцете се случва постоянно, тогава си струва да мислите за укрепването на съдовете. За сутрин е желателно да пиете чаша гореща вода на празен стомах.

Когато имате изтръпване, произтичащо от невралгия или радикулит, можете да направите баня от брезови пъпки, трепетлика или дъбова кора (в 1 литър вода слагате супена лъжица кора и 5-6 супени лъжици сол). Оставете до кисне за 25-30 минути, след това сложите на ръцете ръкавици или топли (по-добре вълнени) чорапи и ги оставяте през цялата нощ. За курса трябва да се направят 12-15 от тези тави.

Предотвратяване на изтръпване в ръцете За да предотвратите изтръпване на ръцете, трябва да подсилите мускулите, които държат дисковете. За целта има специално проектирани упражнения, които могат да се извършват само под наблюдението на лекар.

Но предотвратяването на изтръпване трябва да започне преди да се консултирате със специалист. За да направите това, простите действия ще ви помогнат.

Избягвайте продължителното носене на раница или тежка чанта на рамото си. Избягвайте продължително седене с ръка, поставена зад главата върху гърба на фотьойл или стол. Коригирайте позицията си в работния стол така, че да е удобно, особено за ръцете (по-добре е да не се занимавате с работа, включваща продължително поставяне на ръцете над нивото на сърцето). Направете кратки почивки, за да изпълнявате упражнения с опъващи елементи на гръбначния стълб и разтърсвайте ръцете. Също така е добре да се отпуснете 2-3 пъти на ден, като легнете.

В диетата задължително трябва да присъстват риба, морски дарове, ядки, семена.

Ако изтръпването на ръцете продължава през нощта, незабавно проверете и се консултирайте с лекар. Такива симптоми е по-добре да не бъдат пренебрегвани, защото те могат да доведат до сериозно хронично заболяване. Може би в някои случаи ще трябва да смените работата. Бъдете здрави!

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply