дядо Иван на 102

Чудо от България! Дядо Иван на 102 години разкри тайната! Няма нито един ден с…

102 години чукна във вторник един от най-възрастните българи Иван Христов от шуменското село Памукчии, съобщава “Дунав мост”.

Столетникът подкара поредната година от втория си век в компанията на дъщеря, двама внуци, четирима правнуци и още толкова пра-пра-внуци. Тъкмо щели да го вземат войник и да заминава за фронта през Втората световна война, когато Германия капитулирала и военните действия му се разминали, разказа правнучката му Валентина, пише “Монитор”.

Целият си живот, прадядо й прекарал в родното Памукчии, без нито ден да има печат в трудова книжка.

Според внука му Диян на младини дядо Иван се уплашил от идването на руснаците и получил язва с кръвоизлив. Постоянно бил отмалял, нямал сили, лекарите му казвали, че има колит. Към края на 40-те на миналия век стигнал до инвалидна количка.

Жена му Трендафила насила го завела на почивка във Вършец, където след седмица оставил количката и станал на крака. Заради здравето си така и не се хванал никъде на работа. Ходел с козите в гората, а за да не скучае плетял дамаджани, рогозки и кошници и с това изкарвал прехраната си. Пенсия получил едва през 1987, когато станал на 70, по старост.

Алкохола дядо Иван спрял още през 1945, цигари никога не пушил, а се хранел изключитнелно с козе мляко и компоти.

Като изключим колита, който го преследвал през целия му живот и до днес се радва на сравнително добро здраве. Жена му починала на 90 през 2010, дъщеря му ходи с два бастуна, но дядо Иван носи само един и то не за да се подпира, а за фасон и авторитет, обяснява внукът му Диян. Вестниците ги чете без очила, не пропуска нито новини по телевизията, нито гласуване на избори.

Според дъщеря му и близките му за това, че е достигнал до тази възраст е помогнало и олимпийското му спокойствие – не се ядосва нито за политика, нито нещо друго може да го изкара от равновесие.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply