кои храни причиняват рак

Учени от Харвард разкриха кои храни причиняват рак – вижте черния списък!

Проучване на Харвард за здравето на обществото, показа и доказа основен фактор за развитието на рак на дебелото черво.

Той се състои в това, че някои храни предизвикват възпаление на червата, а то благоприятства развитието на болестта. Изследването е водено от Едуард Джованючи. Той и колегите му подозират, че диета с наличието на много червено месо, сладки напитки и бял хляб увеличава риска от възпаление, което от своя страна повишава риска от развитието на рак.

„Ние приехме, че обичайната здравословна диета не само съживява тялото ни, но също така значително намалява риска от развитие на колоректален рак“, каза Джованючи.

За да се потвърди хипотезата, учените са събрали данни от над 121 хиляди души. Използва се информацията от две големи американски проучвания, които следят въздействието на различни фактори на здравето в продължение на 25 години.

Участващите в изследванията попълват въпросници на всеки четири години. Откритията на тези проучвания позволяват да се установи връзката между режима на хранене и рак на дебелото черво. По-конкретно, в рамките на проучването има 2699 случая на колоректален рак.

Учените са сравнили продуктите, които болните хора са приемали, с тези продукти, които здравите хора са приемали.

Консумацията на онкогенни продукти увеличава риска от рак на дебелото черво с 37% и риска от рак на ректума с 70%. От Харвард казват, че рисковите продукти са червено месо, пържено месо, сладки напитки, брашно „Екстра“, черен дроб, алкохол и други подобни.

Съответно пълнозърнестите храни, жълтите и листните зеленчуци, плодовите сокове без захар и кафето намаляват риска. За кафето трябва да се отбележи, че добавянето на захар към него може да има обратен ефект. Тези храни повишават значително риска от колоректална форма на рак. Внимавайте!

Вие в рисковата група за рак на дебелото черво и ректума ли сте?

Източник: вип.бг

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply