Йогистки рецепти за смути, които никога няма да забравите

Голяма част от духовния си и умствен баланс йогите отдават на храненето и на всичко, което вкарваме в тялото си. Колкото и йога практики и медитации да правим ежедневно, ефектите им ще бъдат почти незабележими, ако не приемаме чисти храни.

А какво по-добро от едно хранително и енергизиращо смути, което да помогне на организма да овладее смяната на сезоните и да ни подготви за дълбоки и осъзнати духовни практики в свежите пролетни дни.

Зелено смути за сутрин

В блендер слагаме три фурми без костилки, няколко стръка магданоз, спанак и боровинки – колкото преценим. За да е още по-плътна сместа, добавяме и чаша бадемово мляко и чаша вода. Разбиваме добре и консумираме поне час преди сутрешната си практика или медитация.

Това смути е отличен старт за деня – прочиства стомаха, има противовъзпалителен ефект за вътрешностите и енергизира тялото рано сутрин.

Червено смути за обяд

В средата на деня тялото и ума се нуждаят от нова доза вещества, които да ни поддържат бодри и активни.

В блендер добавяме една или две глави червено цвекло, резен джинджифил, един морков, лъжица мед и 1 ябълка. Разбиваме, докато не получим гъста субстанция с плътен червеникав цвят. Тъй като червеното смути е по-малко като обем от сутрешното зелено, може да го изпием до 15 минути преди практика, без да се притесняваме от гадене или тежест.

Йогистко злато

Йогисткото злато е една от най-лесните, семпли и същевременно ефективни рецепти. Нуждаем се единствено от чаша хладка вода, половин супена лъжица куркума, няколко резена джинджифил и щипка канела. Смесваме трите, разбъркваме и пием 30 минути преди лягане или вечерна медитация.

Канелата има успокояващ ефект върху нервната система, водата държи органите ни хидратирани през нощта, а куркумата и джинджифилът подсилват организма и храносмилателната система, така че сутрин да се събудим леки и свежи.

Източник: lifestyle.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply