Ето какво трябва да правите, за да се будите свежи и отпочинали 

 

Измъкването от топлото, уютно легло всяка сутрин никак не е лесно. Ето защо от Bright Side са съставили списък на най-популярните и ефективни трикове, които бързо ще ви превърнат от нощна птица в ранобудно пиле, пише Obekti.bg.

 1.  Разходете се по време на обедната почивка. Като цяло, опитайте се да прекарате повече време навън. Това ще увеличи шансовете ви за добър нощен сън и по-малко болезнено събуждане.
 2.  Направете сутрешната тренировка вечерта. Особено през зимата. Според някои изследвания, вечерните упражнения са още по-ефективни.
 3.  Опитайте се да не гледате телевизия след 20:00 ч. Излагането на синята светлина, излъчвана от екрани потиска производството на мелатонин, хормона на съня.
 4. Запалете ароматна лампа преди лягане. Успокояващите етерични масла ще ви помогнат да се отпуснете, да заспите по-бързо и да се събудите отпочинали.
 5. Обещайте си вкусна закуска. И избягвайте да ядете преди лягане. На сутринта ще се събудите с чувство за глад, така че мисълта за обещаната закуска бързо ще ви изкара от страната на сънищата.
 6. Ако ви се спи, легнете си. Дори и все още да е твърде рано. Един или няколко часа дрямка отгоре ще ви помогнат да се чувствате освежени.
 7. Опитайте да спите на отворен прозорец. Хората произвеждат големи количества въглероден диоксид през нощта. Добрата вентилация може да направи огромна разлика.
 8. Сложете будилник по-далеч – в далечния ъгъл на спалнята си, зад вратата или може би дори в съседната стая (където все още да го чувате). По този начин ще трябва да станете, за да го изключите.
 9. Събудете се с любимата си музика. Забравете неприятната бучаща аларма, която ще ви накара да получите инфаркт – днес дори можете да купите специален часовник, чиято аларма симулира изгрев, придружен от нежна музика.
 10. Помислете за невероятното приключение, което ви очаква. Или за това как, ако не отидете на работа днес, ще липсвате ужасно на колегите, как офисът просто няма да бъде същия и как стария принтер със сигурност ще “изяде” всички важни документи.
 11. Раздвижете се малко в леглото, след като се събудите. Вдишайте и издишайте дълбоко. Масажирайте ушите си – това ще подобри кръвообращението в главата; потъркайте дланите си.
 12. Поставете си големи цели. Ако имате добра причина за по-рано събуждане, ставането от леглото с радост ще дойде естествено.
 13. Ако все още е тъмно навън, станете и включете лампите. Това ще забави производството на мелатонин, който ви кара да се чувствате сънливи. Светлината ще ви помогне да се събудите.
 14. Изпийте чаша вода преди закуска. Това е един прост, но много ефективен трик. Не само ще ви помогне да се събудите, но и ще подготви храносмилателната система за храна.
 15. След това отворете прозореца и поемете дълбоко дъх. Да, дори ако навън е студено. Това ще ви помогне да се отървете от сънливостта и ще подобри циркулацията на кръвта.
 16. Не се поддавайте на изкушението да поспите още малко. Тренирайте тялото си да лягате и ставате по едно и също време всеки ден.
 17. И най-добрият трик за бързо събуждане? Събуждате се и осъзнавате, че имате супер-важна среща след половин час, а ви трябва час и половина, за да отидете на работа. Всичката сънливост ще изчезне като с магия!

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply