Обичате да пазарувате? Вижте колко полезно за здравето е това

Шопингът е едно от най-любимите занимания на нежния пол. Мъжете често се присмиват над страстта на жените да обикалят неуморно магазини и бутици, въпреки че много от тях нямат нищо против да си купят нещо ново.

Мили дами, в никакъв случай не трябва да се срамувате от любовта си към шопинга. Доказано е научно, че разходката по магазините влияе положително на здравето и психиката ви.

От шопинга се отслабва

Добра новина: за 3 часа ходене по магазините изгаряте над 500 ккал. А обикаляйки моловете по 2-3 пъти седмично, средно годишно може да изминете разстояние от цели 335 км.

Шопингът удовлетворява потребността ни от общуване

Изследване е доказало, че човек получава много повече положителни емоции, ако избира някоя стока „на живо”, а не през интернет. Реалната вещ можете да бъде разгледана внимателно, да бъде докосната… Освен това, за да си купите нещо, трябва да комуникирате с продавача, а комуникацията на живо е дефицит при много хора, затова и тя много често подобрява настроението ни, облекчава стреса и безпокойството.

Шопингът заменя психотерапията

Немски психолози са стигнали до извода, че ходенето по магазини помага да се избавите от промените в настроението и дори да преборите депресията. И този извод си има научно обоснование. В хода на експеримента си учените са използвали магнитно-резонансен томограф, с който да фиксират измененията на мозъчната активност по време на пазаруване. Изяснило се е, че при покупка на дадена вещ онази част от мозъка, която отговаря за продуктивното мислене, практически се изключвала. Такава „терапия” е много по-ефективна от традиционните успокоителни.

Шопингът тренира паметта

Резултатите, получени от специалистите от Университета „Дюк” , са напълно противоположни на заключенията на немските експерти. Американските специалисти твърдят, че ходенето по магазини може да доведе не до „изключване”, а до подобряване на умствените способности. Учените са сканирали мозъците на 20 клиенти на средна възраст 25 години и на 22 възрастни жени и мъже на около 70-годишна възраст. Всички те са разглеждали стоки в интернет магазини.

Преди да направят покупката си, те са получили информация за рейтинга на всяка една стока, след това е трябвало да си припомнят тази информация и отчитайки стойността на продукта, да направят своя избор. Оказало се, че тази „операция” е активизирала допълнителни области от мозъка, което го е поддържало във форма по-дълго време. При възрастните купувачи се е подобрила паметта, а най-голям ефект е наблюдаван в онези случаи, в които потребителите не са записали списъка си с покупки на лист хартия, а са го запомнили в ума си.

Шопингът ви дава усещане за контрол върху живота

Експерти от Университета в Мичиган са изяснили, че шопингът помага на хората да придобият увереност в себе си. Пазарувайки, ние усещаме че контролираме живота си. А радостта от закупената вещ винаги подобрява настроението и мотивира за по-нататъшни действия./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply