Историята на една родна актриса, която срещна своя шотландски принц

 

Покрай кралското бракосъчетание в Лондон миналата събота хиляди и у нас трептяха пред екраните с вълненията на принц Уилям и американската тв звезда Мегън Маркъл. Сред най-трогнатите бе и една българска актриса, Красимира Кузманова, която неотдавна откри своя принц с шотландски корени в лицето на американеца Джонатан Кокран,  пише Монитор бг.

Смущението на младоженците, нежно хванати за ръце, макар и сред декора на Уиндзор, далеч по-богат от родния, по някакъв парадоксален начин й напомни за техния голям ден с Джони. „Нашата сватба беше много луда, защото се опитахме за по-малко от 24 часа да се оженим, да пътуваме, да играя представление в Плевен и след това цяла нощ да купонясваме в театъра“, разказва възпитаничката на „златния клас“ на проф. Крикор Азарян в НАТФИЗ.

Нищо от това не е организирано предварително. Вярно, по съвет на доверена астроложка са си запазили ред в Гражданското за 20 януари от 13 ч., но преводът на документите на чужденеца до последния момент се бави. С наближаването на уречената дата, която се пада в събота, актрисата разбира, че Плевенският театър, който по принцип през уикендите почива, е насрочил за тогава спектакъла „Вишнева градина“ по Чехов, а там тя е в главната роля – на Любов Раневская. „Първата ми мисъл беше да се обадя и да кажа: извинявайте, но се женя, не може ли да сменим?!“, признава Краси. Разубеждава я бъдещият й съпруг, който знае, че това е любимото й превъплъщение. Красивата блондинка обаче все още няма рокля: купуват я в петък вечер от един италиански бутик в мола, а в ателието на приземния етаж дори успяват експресно да я скъсят.

Съботният ден започва по ноти – по нотите на американски джаз, който подема циганският оркестър пред Съвета на „Лъвов мост“, щом музикантите разбират, че женихът не е нашенец. Кумове са колегите на Кузманова Албена Ставрева – причина Краси да се запознае с избраника си, и Стефан Денолюбов, пристигнал на място с огромен букет от рози. „Искахме изненадата да бъде пълна, тази вдъхновяваща енергия да си е само наша“, признава актрисата. Затова на тържеството присъстват само участници в плевенската п остановка, а когато булката съобщава във Фейсбук, че са подписали, социалната мрежа буквално закипява в шок.

Състудентката й Койна Русева не е единствената, която здраво я насолява, задето не е съобщила по-рано, и на Краси се налага да успокоява мнозина, че през лятото предстои повторна церемония – вече с много гости. Джонатан е почерпил доста идеи за нея от ритуалите на Хари и Мегън и…продължава да мечтае. „За първи път виждам мъж, който не само не се страхува от сватби, но и иска няколко със същата жена“, шегува се актрисата. Мистър Кокран я изненадва и след представлението на „Вишнева градина“ в деня на вричането им, когато от балкона на театъра, осветен от сценичните прожектори, й се обяснява в любов. „Беше магично! Досега животът ми е бил предимно свързан с театъра и уважавам Джонатан за това, че направи празника ни точно по този начин. Подари ми голяма емоция“, не крие тя.

Срещата им е съдбовна. Случва се в единствения ден от последната година, в който Красимира си позволява да излезе, за да се поразсее. Периодът е натоварен за нея, влиза от репетиция в репетиция, от спектакъл в спектакъл в различни градове, а и е подтисната след скорошната загуба на майка си. Уговарят се да се видят на кафе с Албена Ставрева, а към тях се присъединяват адвокатът на другата актриса, съпругът на певицата Диана Дафова – англичанин, и въпросният Джонатан Кокран, с когото имат обща работа. Оказва се, че симпатягата доскоро е бил пилот от Военновъздушните сили на САЩ, а пък покойният баща на Краси цял живот е служил като офицер в българските ВВС. Новият й познайник даже външно напомня за него.

„Значи, ти си нещо като Том Круз от „Топ Гън“, предизвиква го г-ца Кузманова, а американецът с усмивка отговаря: „Да, само че в реални условия…“. Актуалната му професия е в сферата на инвестиционните фондове, а когато разбира, че синеоката българка е актриса, пожелава да отиде да я гледа в театъра. Той самият е артистичен, свири на китара, живял е в различни страни, включително в Япония и Кения, и изобщо е гражданин на света.

За първата им истинска среща Красимира дълго се колебае, защото смята, че английският й не е достатъчно добър и ще се стресира. В крайна сметка го въвежда в пъстрата атмосфера на уличния фестивал „София диша“, а заради нея Джонатан произнася думите бавно и отчетливо, така че да не я натоварва. И бариерите падат, а разговорът се проточва до полунощ. Джонатан е вещ психолог, намира подход към емоционалната актриса, тя пък намира спокоен и романтичен човек, който да уравновесява амплитудите в настроенията й. Започва да го учи на български, а той – да й пише любовни писма на нейния език, със съвсем дребни грешки. През лятото двамата предприемат дълго пътуване от най-северните точки на Черноморието ни – Дуранкулак, Крапец (макар че е родена в Балчик, Краси не е ходила дотам), до най-южните – Царево, Резово.

Актрисата получава предложение за женитба в мидена ферма

под звездите. А когато през септември заминава за 10 дни в Пловдив да репетира с режисьора Крис Шарков пиесата на Хуан Майорга „Момчето от последния чин“, с Джонатан за пръв път трябва да се разделят, откакто са заедно. Но при завръщането пак я чака сладка изненада: той е поставил в рамки снимките, свидетелстващи за развитието на връзката им, записал е на гърба на всяка частица от историята им и е напълнил цяла витрина с тях в общия им дом.

„Всеки ден благодаря, защото си давам сметка колко хора не успяват да срещнат своята половинка. Моите родители имаха голяма любов и ги помня как и като възрастни се държаха за ръка като деца. Аз лично мислех, че на мен това няма да ми се случи. Бях решила, че театърът ще е животът ми, радвах се, че макар и на по-късни години участвах в хубави проекти и това ме държеше. Казвах си: то пък не може всичко…“, откровена е актрисата, работила у нас и зад граница с изтъкнати режисьори с международна кариера като Галин Стоев, Иван Станев, Себастиан Хорват, Валерий Фокин, Василий Сенин… След толкова звездни мигове на сцената сега е време някой да й подари Луната – в личния живот. Дочакала го е.

Военният пилот дебютира в киното

Джонатан е от известния шотландски клан Кокрейн, който се споменава дори в Уикипедия. През 1995 г. Красимира играе спектакъла на Галин Стоев „Агамемнон“ в Кокрейн тиътър в Лондон, а сега това е нейната фамилия. Когато предците на Джони се местят в САЩ, транскрипцията на името се променя на Кокран. По майчина линия пък във вените му тече кръв и от индианците чероки. Макар да е рус и бледолик, формата на скулите, брадичката и челото му напомнят за типични черти на някогашните вождове от племето.

В България доскорошният пилот дебютира като актьор. За късометражния филм „Майка“, подкрепен от НФЦ, екипът търси мъж с майчин език английски и актьорът Стефан Денолюбов се обажда на Джонатан. „Изпратихме кадри, на които сме двамата, защото той няма професионални фотосесии, и режисьорът казал: вземам ги в комплект – намига Краси Кузманова. – Така че в случая поканеният беше Джони, а аз получих роля благодарение на него“. Кинаджиите сместили снимките в един ден, че да може вечерта Краси да излети с колежките си Касиел, Стефка Янорова и Лили Маравиля за представянето на спектакъла „Театър, любов моя“ във Виена. Две седмици по-късно г-н Кокрейн получава предложение да изиграе важен служител от американското посолство у нас във филма на Станислав Дончен „Писма от Антарктида“. Там си партнира пред камерата с Ирмена Чичикова и Диана Любенова. И с пълно основание може да се похвали: „За един месец имам вече два филма…“. Краси пък очаква да възобнови работа в проекта „Менделсон“ (театър с елементи на кино), режисьорски дебют на Денолюбов, където ще е редом с Людмила Сланева-Локо.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply