Откъде се взимат тези „вредните” навици при кърмачетата и как да отреагират родителите

Детето ви е съвсем малко и ви се струва, че да говорите за формиране на вредните навици у него е малко рано. Но какво да правите и как да реагирате, ако при бебето ви се появят някакви повтарящи се действия, които съвсем не ви умиляват.

Откъде се взимат тези „вредни” навици при кърмачетата, има ли в тях нещо полезно и струва ли си да впрягате всичките си усилия, за да ги изкорените?

Не слиза от ръцете ви

Детето започва да признава само майка си и ръцете й и пищи, когато някой друг роднина го вземе.

Възраст: от 6-7 месеца до 13-15 месеца

Защо се случва?

Така започва да се появява инстинктът му на самосъхранение – детето вече разделя света на познат и непознат. Учи се да разпознава тези, на които може да се доверява и тези, от които трябва да се страхува.

Формира се близък кръг, в който влизат онези, които най-често са с детето и чието поведение то разбира, тези, които умеят да изпълняват желанията му правилно, т.е. може да ги управлява.

Какво да предприемете?

Не трябва да се борите със страха му от непознатите – това е нормална реакция на психологическото му развитие. Позволете му да свикне с новите хора – не го предавайте прекалено бързо в чужди ръце. Нека роднините и приятелите ви първо си поиграят с него когато детето е на „своя” територия.

Дръжте го по-често до себе си, но не губете визуален и тактилен контакт – галете го по коремчето или по гърба, говорете му и му тананикайте песнички. Викайте близките си, когато го кърмите, разхождате или къпете, за да може детето да ги опознае и да разбере, че светът около него не е само мама.

Важно! След 15-ия месец страхът още не си е отишъл? Трябва да започнете да го отучвате от навика му да стои в прегръдките ви. Увличайте го със самостоятелни игри, запознавайте го с по-големи дечица, които ще са му интересни.

Бебето пъха всичко в устата си

То не просто си смуче палеца или биберона, но започва да пъха и целите си ръце, крака, одеяло и играчки в устата си.

Възраст: от 3-4 месеца до година и половина

Защо се случва това?

По този начин детето получава информация за обкръжаващия го свят и изучава предметите. Освен това така облекчава дискомфорта при никнене на зъбки. В този период венците го сърбят изключително много и по този начин то не просто се спасява от досадния сърбеж, но и се избавя от неприятните усещания.

Успокоява се и се избавя от емоционалния дискомфорт. Децата са много чувствителни към всяко едно напрежение. Ако потребността му от сигурност не е удовлетворена, то започва да си смуче палеца или каквото му попадне, за да се успокои и почувства защитено.

Какво трябва да направите в случая?

Приберете всички потенциално опасни, особено малките и остри предмети по-далеч, за да не изкушавате бебето си. Старайте се по-често да обработвате и миете любимите му за лапане играчки, сменяйте редовно спалното бельо и почиствайте къщата – така ще предпазите рожбата си от вредни бактерии, които могат да попаднат в организма му чрез любимите му вещи за слагане в устата.

Важно! Ако след година и половина вредният навик още не си е отишъл, трябва сериозно да се замислите какво предизвиква емоционален дискомфорт у детето ви.

Играе си с храната

Най-новото му развлечение е да размазва храната по лицето си, стола, стените, да плюе яденето и да обръща чинията.

Възраст: от 7-9 месеца до 2 години

Защо го прави?

Бебето започва да изучава свойствата на различните продукти, консистенцията на храната. Учи се да управлява предметите – играейки си с храната, може самостоятелно да извършва действия, да види последствията от тях и да експериментира. В тази игра става „възрастен”, тъй като само диктува правилата.

Осъзнава желанията си и се учи да управлява възрастните. „Супата е гореща, в кашата има бучки и изобщо нямам апетит” – всички тези „послания” могат да се предадат на мама чрез играта с храна.

Какво трябва да предприемете?

Не трябва да го храните само вие. Така не само няма да се научи да яде самостоятелно, но и ще се откаже да порасне. Просто му помагайте, направлявайте ръката му, за да може да уцели устата си.

Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно е да го приобщиш към почистването. Това е толкова интересно – да размахваш парцала по пода. Определено няма да ви помогне истински, но ще стане по-координирано в движенията си.

Важно! Ако и на 2 годинки детето ви продължава да яде като прасенце, обърнете внимание на хранителните навици на останалите членове на семейството. Не е изключено да взима пример от някой друг!

Опитва се да избяга

Да облечеш детето си е изключително трудна задача, защото и за секунда не стои спокойно, не спира да се върти, преобръща, пълзи и търкаля по леглото.

Възраст: от 9-12 месеца до година и половина

Защо го прави?

Бебето ви се развива физически. Вече е усвоило преобръщането, пълзенето и му е много скучно да лежи, докато го обличате или му сменяте памперса. То използва всяка минутка, за да тренира.

По този начин изразходва енергия, която при децата е в огромно количество. А тя трябва да се изразходва постоянно, в противен случай детето ви ще започне да се тръшка и да плаче.

Какво да предприемете?

Избирайте по-прости варианти: по-лесно е да му сложите памперс гащички, отколко да се мъчите здраво да стегнете обикновената пелена. А вместо гащеризон му облечете тениска, панталонки и якенце.

Отвличайте му вниманието, когато трябва да извършите подобна манипулация. Може да му пуснете някоя песничка или да му дадете една от любимите играчки, за да свършите задачата за максимално кратко време.

Важно! След като навърши година и половина, идва ред на бунта срещу възрастните. Детето не харесва някоя дреха и веднага я хвърля.

Хвърля различни предмети

„Изпуска” играчката и настоява веднага да му я дадете, а след това отново я хвърля.

Възраст: 9-12 месеца

Защо се случва?

Представите му за обкръжаващия свят вече са други. Ако досега детето ви е вярвало, че определена вещ съществува, само когато я вижда, то сега вече се досеща, че тя е реална и когато изчезва от полезрението му. Така то установява причинно-следствените връзки: аз я изтървах – мама я вдигна.

Учи се да командва възрастните. Усвоява принципите на социално взаимодействие, досеща се какво да направи, за да получи желаното.

Какво трябва да направите в случая?

Колкото по-активно участвате в тази игра, толкова повече ще му харесва тя. Но ако мама спре да вдига и да му дава изпуснатото, интересът ще отмине. Не трябва да се отказвате напълно от подобно забавление, но може да наложите лимит – до 4 вдигания са напълно достатъчни.

За да не вдигате всеки път „изтърваните” играчки, ги завържете на лентички и покажете на детето си как да си ги вземе само.

Важно! Подобно поведение в по-напреднала възраст носи манипулативна функция: детето опитва да покаже кой е шефът вкъщи. Не се поддавайте на това и наложете ясни правила./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply