Как да кръстите момченцето си, за да има щастлив и достоен живот

Имената на силния пол в днешно време са много разнообразни. С всяка изминала година навлизат все нови и нови тенденции, повечето от които чуждестранни, които влияят на родителите в избора им за название на наследника им. Разнообразието е и при двата пола, но се наблюдава навлизането на 8 имена, чието значение ще разберете в следващите редове.

Как вие ще наречете сина си, дали ще го кръстите на роднина или пък ще се повлияете от тенденциите, е изцяло ваш избор, но ви предлагаме да видите следващите редове и да обърнете сериозно внимание на тези 8 нашумели имена за малчугани.

Адам – това древноеврейско име означава „човек“ Носено е от десетки известни личности и актьори и вещае светло бъдеще на всеки, който го носи.

Антим – освен, че това е името на първия български екзарх, е важно да подчертаем, че то значи „боец“. „Анти“ от английски значи против. Против какво ще застане човек с това име обаче, не знаем.

Дамян – Името се асоциира с велики умове и означава „усмирение“. Смята се за покровител на медицинските лица и празнува имен ден в началото на един от летните месеци – юли.

Матей – Това име е често срещано и също е носено от десетки известни личности, сред които и големи холивудски звезди. В превод значи „Човек на Господа“.

Лука – това име е символ на светлината. То е носено и от един от писателите на великото Евангелие – Свети Лука, за когото сме чували всички. Живописци и математици също за били наречени така, а постиженията им са огромни.

Наум – това е име на един от учениците на Кирил и Методий, за който е направена преди много години и школа у нас. Той е сред основоположниците на Преславската книжовна школа. Името значи „утешител“.

Захари – папи и пророци са носили това име и определено в значи дни е сред най-популярните сред момчетата. Родни артисти и певци го носят с гордост и жънат успехи. В превод значи „Господ помни“.

Евтим – Лирични герои и патриарси са носили това наименование. То е белязало велики моменти от родната история. В буквален превод значи „благодушен“. Сигурни сме, че няма да сбъркате, ако го изберете за детето си.
Източник: jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply