Най-големите митове за бременността, на които не трябва да вярвате

Сега ще ви покажем и няколко често чувани суеверия и поверия, които обаче се оказаха тотален мит и изобщо не трябва да вярвате в тях.

Те са:

Мит: Какаовото масло предотвратява появата на стрии
Кремът не може да предотврати от само себе си появата на стрии. „Формирането на стрии е свързано предимно с женския колаген и колко добре се разтяга кожата му”, казва известният американски гинеколог д-р Бон. Това обикновено е въпрос на наследственост. Какаовото масло е страхотно овлажняващо средство, но не се абсорбира достатъчно дълбоко, за да повлияе върху образуването на стрии. „И слагането на прекалено много какаово масло върху корема може да доведе до сърбящ червен обрив”, казва д-р Бон.

Мит: Майките могат да предадат настинката си на бебето в корема
Малко инфекции преминават през плацентата, така че само защото майка се чувства настинала, не означава, че тя разболява и бебето си. Най-честите инфекции през първия триместър са инфекции на пикочните и дихателните пътища и стомашния грип. Те като цяло не засягат плода, но е разумно да уведомите Вашия лекар за тях. „Инфекциите на пикочните пътища могат да доведат до бъбречни инфекции, така че те трябва да бъдат лекувани с перорални антибиотици”, казва гинекологът д-р Хил.

Мит: Бременните жени не трябва да носят високи токчета
Бременните жени могат да носят токчета, без да навредят на развиващото се бебе – освен ако мама не вземе, че падне. „Ние сме по-загрижени от факта, че докато сте все по-бременни, вашият център на тежестта се променя и вие ставате по-малко стабилни по петите си. От тук идва и този мит”, споделя ортопедистът д-р Парк.

Мит: Пропускането на ядене причинява гладува на бебето
Бъдещите майки не могат да навредят на растящото бебе, като пропускат някое ядене. „Трябва да слушате тялото си. Ако наистина не сте гладни и нямате апетит, добре е да пропуснете хранене”, споделя диетологът д-р Парк. Имате ли гадене и повръщане? Прибягвайте до по-малко хранения през целия ден. И избягвайте храни или миризми, които не ви понасят добре.

Мит: Бременните жени трябва да избягват рок концерти
Въпреки че силната музика може да навреди на слуха на майката, тя няма да навреди на развиващото се в корема й бебе. То може да чува шумове извън тялото на майката, но амниотичната течност заглушава звука. „Представете си, че сте под водата в плувен басейн и ще получите представа какво чува вашето бебе, плаващо в предпазния си сак от амниотична течност”, уточнява д-р Бохн. /jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply