Вече е ясно защо бременните жени си променят вкуса за храната

По време на бременност хормоналният фон на женския организъм се променя. Някои жени реагират на рязкото повишаване на хормона на бременността с гадене, а други – с чувство на постоянен глад.

Хормоните оказват влияние и на обонянието, и на състава на слюнката. Заради тях се променят и предпочитанията на бременната жена към храната.

За майчиния организъм съществува само една задача – да защити детето си. Може би и поради тази причина много жени в този период забелязват, че миризмата на цигари и алкохол ги отблъсква.

Защо при бременните се появява силно чувство на глад?

По правило, ако организмът изпитва недостиг на някакво вещество, той изпраща сигнали за глад. В случай на недостиг например на протеини, жената започва да изпитва желание за храни, богати на протеини. Същото се случва в случай на недостиг на калории – по време на бременност, слабите жени с удоволствие наблягат на сладки и висококалорийни продукти. По този начин организмът на бъдещата майка се опитва да си набави запаси „за черни дни“, за да осигури храна за детето.

Защо бременните трябва да имат своя диета?

Лекарите не съветват бременните жени да прекаляват с храната и да наблягат на определени продукти. Балансираното и разнообразно хранене е много важно за дамите в положение.

Грешно е, ако бременните непрекъснато потискат чувството на глад. Бъдещата майка не трябва да бъде гладна и ядосана, защото това състояние може да се предаде и на детето. Нужно е да следи всеки ден в менюто й да имат продукти, които съдържат важни микро и макроелементи.

Понякога е разрешено и да се поглези

Ако се придържате към балансирана диета, ви е разрешено от време на време да се поглезите. Установете си дневна норма за бонбони, за да се убедите, че няма да преядете със сладко. Освен това, те ще осигурят доброто ви настроение. Същото се отнася и за другите продукти, които не са особено полезни.

Има някои продукти като алкохол, сирене от непастьоризирано мляко, газирани напитки, които със сигурност трябва да избягвате по време на бременност./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply