Как да се справим с подутите крака

Доста хора не успяват да водят активен начин на живот. Работят в офис, дълго стоят в седнало положение, малко се движат. Много читатели са в подобна ситуация.

Не е лесно, но трябва да се опитвате да отделяте внимание на краката ви. Те са основата на организма, в който всичко е взаимосвързано. Правете упражнения за краката, те не само придават тонуса на мускулите и подобряват кръвообращението в тялото, но предпазват от спазми и болки в гърба и врата.

Предлагаме ви 5-те най-ефективни упражнения. Те са преминали теста на времето и практиката.

КОМПЛЕКСНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА КРАКАТА

Загряване на пръстите на краката

Бъдете прави. Извийте пръстите си и ги поставете на пода. Задръжте в това положение за три секунди. Повторете тази процедура десет пъти. Ще подобрите кръвообращението в краката – ще забравите за изтръпването.

Разхождайте се на пръсти

Разходете се на пръсти. Направете пет разходки с продължителност 20 секунди с прекъсвания от половин минута между тях. Това укрепва сухожилията и мускулите на краката.

Кръгово движение

За това упражнение се нуждаете от килим. Легнете на гърба си. Повдигнете единия си крак, изправете го и започнете кръгови движения с крака, движете се по посока на часовниковата стрелка. Извършете движението за 10 секунди. Направете едни и същи кръгови движения със средната част на крака, като работите с колянната става, а след това завъртете целия крак, без да забравяте да го държите изправен. Направете три кръга за всеки крак. По този начин ще подобрите мобилността на ставните и коленните стави.

Упражнете с молив

Повдигнете молива от пода с пръсти. Повдигнете крака си с молива, той трябва да образува правилен ъгъл. Задръжте го в това положение за 10 секунди. Повторете движението пет пъти с всеки крак. В този случай моливът помага да се определи вниманието към извършените действия и да се поддържа балансът.

Тенис топка

Тава упражнение можете да правите, докато сте седнали и работите или четете книга. Поставете едното стъпало върху топката за тенис и я търкаляйте на пода за 5 минути. Направете същото и с другия крак. Ще получите отличен масаж на краката, който ще облекчи напрежението в цялото тяло.

Периодично правете банята за контраст на краката. Можете да добавите етерични масла или ароматни билки. Обърнете внимание на краката си, поддържайте ги чисти и те ще ви се отблагодарят.
Източник: Здраве.то

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар