Не пренебрегвайте тези незначителни симптоми

Не пренебрегвайте тези незначителни симптоми, говорят за коварни болести!

Свикнали сме да не обръщаме внимание на някои здравни проблеми и много малко от нас действително посещават лекар, ако страдат от умора или открият мистериозна пъпка върху тялото си.

Изненадващо или не, според статистиката, жените са по-внимателни към своето здраве, отколкото мъжете. Те търсят по-често медицинска помощ, дори ако симптомите им изглеждат незначителни или ако болестта е в начален стадий, което улеснява лечението на заболяването. Мъжете, от друга страна, са склонни да приемат, че малките здравни проблеми ще изчезнат след известно време без помощта на лекар.

Не искаме да ви караме да се страхувате за вашето здраве, но искаме да обясним защо пренебрегването на малки заболявания може да бъде опасно, дори ако те не изглеждат като голяма работа.

1. Често се уморявате

Смята се, че основните симптоми на пневмония са продължителна кашлица и треска. Въпреки това, скрита пневмония също е враг на здравето и за съжаление, не е толкова рядка, колкото си мислите. Ако наскоро тресяло и дишате трудно, особено след неинтензивни тренировки или се чувствате изключително уморени след един работен ден, това може да е признак на скрита пневмония. Може да има и други симптоми, като свирене при издишане и вдишване, раздразнителност. Посещението на лекар би било разумно в този случай.

2. Под кожата ви има подутини, разположени навсякъде по тялото.

Инструкциите за самоконтрол при признаци на онкологични опасности обикновено показват, че трябва да се проверявате за бучки на различни места – около гърдите или при слабините.

Въпреки това тези бучки могат да бъдат разположени навсякъде по тялото ви.Те биха могли да се окажат липоми или атероми (разновидности на вени или кисти), които са относително безвредни, но могат да бъдат и симптоми на по-сериозни заболявания. Лекарят, който първо трябва да посетите, е дерматолог.

3. Имате прекомерна загуба на коса.

Безспорно ендокринната система засяга всички процеси, които се случват в организма. Ето защо е важно да наблюдавате здравословното състояние на щитовидната си жлеза . Един от признаците, че има нещо нередно с хормоните ви, е внезапна загуба на коса или промяна в структурата на косата.

Хормоналните промени често засягат първо космените клетки и водят до забавяне на растежа на косата, изтъняване на косата, отслабване на косата и в крайна сметка загубата й. Ако сте раздразнителни и уморени, усетите промени в теглото и нередовни цикли на менструация в допълнение към загубата на коса; това е знак, че най-вероятно трябва да посетите ендокринолог, а не трихилог.

4. Задух, който се появява изведнъж

Хората, страдащи от хронични заболявания, свързани с дихателната система, обикновено познават причините за недостиг на въздух.

Но какво правите, когато това започне неочаквано и без причина? Лекарите назовават 2 широко разпространени причини: киселинен рефлукс и сърдечни проблеми. Киселинният рефлукс е, когато съдържанието на стомаха влезе в хранопровода и не винаги се проявява с киселини и дискомфорт. Недостигът на въздух, особено след хранене, също може да бъде симптом на този проблем. Нещо повече, недостигът на въздух може да бъде признак за сърдечна недостатъчност.

5. Имате болезнени менструации

Гинеколозите казват, че много болезнената менструация е нормално нещо за младите момичета, защото цикълът им започва да се развива. Но ако страдате от силна болка по време на менструацията в зряла възраст, по-добре е да посетите гинеколог, за да изключите ендометриозата – причината за много проблеми с репродуктивната система.

При ендометриозата тъканта, която обикновено покрива матката отвътре, се простира отвъд нея и може да расте на места, където не бива. Тези мини-процеси на ненужни места причиняват невероятна болка.

6. Възпаление на гърлото повече от 2 пъти годишно

Когато получите ангина и тонзилит често, вашите стави са подложени на ненужен стрес. Ангината и тонзилитът са стрептококови инфекции и са един от причинителите на ревматизма.

Съвместните заболявания влошават драстично качеството на живота и могат да причинят много вреди на човек.

Лекарите ни напомнят, че ако често карате ангина, често ви е хладно и усещате лек дискомфорт в ставите си сутрин, трябва да посетите ревматолог. Това може да помогне да откриете евентуален възпалителен проблем и да го спрете навреме.

7. Цветът на кожата ви се е променил значително – изцяло или локално

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и много често кожните проблеми, които изглеждат козметични, говорят за по-сериозни неизправности в тялото.

Трябва да посетите лекар, ако получите необичаен оттенък на кожата. Един от първите симптоми на проблеми с черния дроб е жълт оттенък върху кожата и кафява пигментация на подмишниците. Пожълтяването на кожата може да сигнализира за увреждане на чернодробните тъкани или канали, докато промененият цвят на подмишниците сигнализира за претоварване с желязо.

8. Отнема много време, за да излекувате малка рана

Малко от нас знаят, че раната на кожата, която е трудно да се излекува, е проява на вид рак на кожата, наречен базалноклетъчен карцином. Мъжете са склонни към този тип онкологично заболяване повече от жените. Тази болест лесно се лекува в ранните етапи.

Лекарите препоръчват консултация възможно най-рано. За прекалено дълъг период, в който раната ви не се лекува, се считат 6 седмици. Такива рани са особено опасни на места, където не са забележими на пръв поглед и не винаги причиняват болка.

9. Зениците се разширяват във всяка светлина.

Разширените зеници, заедно с други симптоми, могат да сигнализират за инфекциозни, неврологични и офталмологични заболявания.

Ако има други симптоми освен разширените зеници като гадене, повръщане, сънливост, нарушено движение или намалена чувствителност на крайниците, тогава трябва да се обадите на лекар.

Ако разширените зеници са единственият симптом, консултирайте се с невролог и очен лекар през следващите 3 дни. Болестите на очите, които се характеризират с разширени зеници, могат да доведат до лошо зрение и дори до загуба на зрение.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply