Ето с кои продукти трябва много да внимавате през лятото, за да не си навлечете хранително натравяне

Ето с кои продукти трябва много да внимавате през лятото, за да не си навлечете хранително натравяне

Факт е, че през летните горещини храната бързо и неочаквано се разваля. Не само у дома, но и в супермаркетите, тъй като условията за съхранение на продуктите понякога са доста неблагоприятни. Ако не искате да си докарате хранително отравяне през това лято, то по-добре е да сте по-внимателни с някои продукти.

Когато избирате храни, следете не само външния им вид, но и миризмата. Едва ли някой иска да се чувства зле при хубавото време? А и спомнете си тези 7 най-проблемни продукти.

От какво е възможно да се натровим през лятото

Плодове и зеленчуци
Когато навън е топло, а плодовете и зеленчуците са оставени на слънце, те започват да гният и да се развалят много по-бързо. Проверявайте плодовете много внимателно, преди да ги купите, а след като ги купите, внимавайте къде ги съхранявайте. Освен това помнете, че децата обичат да ядат немити плодове, които много често причиняват отравяния.

Яйца, пилешко
Пилешкото месо и яйцата могат да съдържат бактерии, които причиняват салмонелоза. Това е остра чревна болест, от която може да се предпазите, спазвайки строги правила за консумация на яйца. Купувайте само пресни яйца, които не са на повече от 5 дни. Застоялите яйца имат по-малко плътна черупка, през която салмонелозата прониква в яйцето.

Месо
През лятото всички толкова много обичат месо на скара, особено ако става въпрос за барбекю сред природата. Но не забравяйте, че в суровото месо може да живеят много опасни бактерии. Затова никога не купувайте вече мариновано месо от магазина тъй като може да не различите, ако е старо. А също и много добре изпечете всяко парче. Готови пържоли също не е за предпочитане да купувате, тъй като рискът да вземете нещо развалено е доста голям.

Замразени зеленчуци
Странно е да видите замразените зеленчуци в този списък, защото съвременната технология за замразяване е да ги пази за дълго време и те да не могат да причинят вреда на организма. Но помислете какво ще стане, ако те бъдат размразени, след това започнат да гният и след това бъдат замразени отново?

Гъби
Винаги съществува опасност от отравяне с гъби. Не купувайте гъби от съмнителни места, а ако сами ги берете – бъдете внимателни за двойници. Не забравяйте, че отравянето с гъби може да бъде смъртоносно.

Сладолед
Ако лятото си имаше знаме, на него щеше да има сладолед. Той се яде навсякъде – на слънце и на сянка. Но и при него е същата история, както при зеленчуците: повторното замразяване може да доведе до създаването и съхранението на патогени в продукта. Когато избирате сладолед, внимавайте за срока на годност, проверете дали опаковката е цяла и дали е вакуумирана. Купувайте сладолед само от доверени места.

Суши, риба
Какво е включено в състава на сушито? Сурова риба, скариди, калмари и други морски дарове. В горещината, рибата се развала много бързо, особено ако е сурова. През лятото проверявайте рибните продукти за свежест много по-внимателно.

Източник: ЗДРАВЕТО

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар