Как правилно да изчистите прахта

Как правилно да изчистите прахта в дома си, всички допускаме огромна грешка!

Известно е, че прахът не представлява само частици от тъканни влакна, цветен прашец и мъртви кожни клетки. Той съдържа различни съединения, много от които са вредни за здравето. Уморени ли сте от неуспешната борбата с прахта?В следващите редове ще разберете как да я почистите по-бързо и ефективно от дома си.

Започнете отгоре

Ако първо започнете да миете подовете, то просто разпръсквате прахта из апартамента, а тя остава трайно върху мебелите и стените.
Важно е да започнете с прахосмукачка от таваните и да слизате постепенно надолу според мебелировката си.

Седемдневно правило

Винаги съхранявайте микрофибърните парцали у дома. Те са много удобни за изтриване на дивани, маси и фоторамки. Не забравяйте, че веднъж седмично, а ако имате алергия поне 2 пъти, трябва да чистите дома си.
Добре е и килимите да бъдат старателно почиствани веднъж седмично с прахосмукачка. Не забравяйте и за завесите, по които се натрупва много прах. Чистете под леглата диваните и масите.

Прилагайте сила

Сложете гумени ръкавици и минете с тях по повърхността на мебелите. Това ще създаде статичен заряд, който ще изкара праха върху повърхността на тапицерията. След това внимателно минете с прахосмукачка.

Грижа за книгите

Колко време мина откакто погледнахте нещо в библиотеката си или всичко, от което се нуждаете сега, е интернет? Прахът върху много от книгите на лавиците ви стои с години, а вие го дишате. Важно е редовно да ги забърсвате или поне да минавате със специална малка поставка на прахосмукачката.

Чай за кожени мебели

Малката торбичка за чай ще помогне да освежите кожените мебели. За да възстановите блясъка им, разбъркайте половин чаша зехтин с 1/4 чаша оцет, разклатете добре и леко нанесете сместа върху кожен диван или стол с микрофибърна кърпа.

Издухайте прахта от цветята

Растенията поглъщат прах, както и вашите мебели и уреди. И дори малко прах всъщност може да има навреди. Извадете растенията на балкона и ги минете с прахосмукачка. След това избършете листата с влажна кърпа. Това е по-добре, отколкото измиването на цветя с вода, защото в някои растения може да се провокира развитието на гъбични заболявания или мухъл.

Сега вече е време за подовете

Мийте ги всяка седмица и не забравяйте да вдигнете мебелите или поне да ги отместите, за да почистите и под тях./jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар