Лоши новини Експерти разкриха колко по-скъп ще стане животът тази зима

Лоши новини: Експерти разкриха колко по-скъп ще стане животът тази зима

С около 20% се очаква да поскъпне животът ни през идващата зима заради по-високата цена на природния газ, която повлече със себе си парното, топлата вода, хлябът и други основни стоки и услуги. 83 на сто от хората взимат под средната заплата за страната. Данните са на финансовото министерство от април тази година.

Вчера синдикати и правителство се разбраха, че ще има 50% увеличение на енергийните помощи за най-бедните, 40 милиона ще бъдат отделени за това. Освен това на срещата при премиера Борисов стана ясно, че отпада темата за падането на тавана на пенсиите, но се покачва прагът – до 1200 лева от юли догодина, а осигуровките на хората с най-високите заплати се вдигат като максималният осигурителен доход става 3000 лева. Бизнесът е против. Договорките между синдикатите и правителството коментираха в сутрешния блок на БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Ние имахме една предварителна среща на работодателските синдикати и организации да видим какво можем да направим през този сезон, който започва, защото този сезон ще е много особен. В този сезон имаме две кампании изборни, редовни. Когато има избори обикновено здравият разум напуска хората и дневният ред на обществото става по-различен от истинския му такъв. И ако пропуснем тези периоди да свършим нещо добро, няма да е никак добре. Та в този смисъл ние си поставихме задача ако можем да довършим методиката за определяне на минималната работна заплата, по която значително сме напреднали, имаме доста притеснения по енергетиката… Имаме някои притеснения за това какво ще се случва в държавата“, заяви Манолов.

„Разбира се, имаме различия, които не винаги са непреодолими. например ние не смятаме, че трябва да се взимат прибързани решения след консултация с едната страна. Затова има тристранни консултации. Увеличаването на максималния осигурителен доход не е нещо, което бизнесът може да подкрепи и ние не знаем защо се прави в програмата за управление, преди това в предизборните програми нямаше заложено такова действие. Защо трябва да се дават още веднъж доказателства за това, че не трябва да си вярваме на програмите и на обещанията? От това няма да произлязат някакви драматични събития веднага, но няма и да се получи нужният ефект. В случая не става за милиарди и за стотици милиони, става дума за десетки милиони в най-добрия случай, които няма да се съберат в пълен размер“, каза Васил Велев.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply