Училища се отказват от програмата за безплатни закуски

Училища се отказват от програмата за безплатни закуски

Училища се отказват от програмата за безплатен плод и прясно мляко, които държавата осигурява. Според директорите програмите вместо да подпомагат здравословното хранене, по-скоро пречат и усложняват логистичната дейност в учебните заведения, предава Нова телевизия.

Причината за недоволството са въведените от Министерството на земеделието и храните промени в наредбите за избор на доставчици на храна и самият начин на снабдяване. Всяко училище вече ще има право само да обяви обществена поръчка или да разчита за това на институциите. Новите критерии обаче притесняват някои от директорите и част от тях заподозряха обслужване на определени интереси чрез програмата за безплатна закуска.

Директорите на столичните 119-о и 144-то училища споделиха, че има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата. Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Освен това, проблем е кой ще раздава закуските на учениците.

Един от вариантите за разрешаване на казуса е доставчикът да се договори с фирмата, която  стопанисва съответния ученически стол. Така безплатните продукти ще могат да се държат в мястото за хранене и да се раздават от неговия персонал.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар