US-учени откриха как теглото ни определя колко ще боледуваме

US-учени откриха как теглото ни определя колко ще боледуваме

На прага на грипния сезон сме и всеки се притеснява дали този път имунната му система ще успее да пребори вирусите. Освен това различните хора боледуват по различен начин. Някои успяват да прекарат настинката и грипа на крак, докато други прекарват поне две седмици в леглото.

Сега учените са открили една значителна характеристика в това които хора боледуват по-дълго. Според учени от университета в Мичиган, става въпрос за пълните хора. Те са заразни почти два пъти по-дълго време за останалите, когато боледуват от грип.

Специалистите изследвали 1800 души по време на три грипни сезона. Оказало се, че пълните пациенти, страдащи от грип А, разнасяли заразата 42% по-дълго време, в сравнение със заболелите с нормално тегло.

Резултатите навеждат учените към извода, че хората със затлъстяване трябва да бъдат приоритетна цел на грипната превенция, включваща антигрипни ваксини.

Вече беше известно, че пълните хора са изложени на по-висок риск от здравни усложнения, след прекарано грипно заболяване. Става въпрос за пневмонията, следвана от летален изход.

Досега обаче никой не подозираше, че тези хора могат да бъдат заразни за значително по-дълъг период от останалите. Причината е, че затлъстяването отслабва имунната система на организма, който не може да се пребори със заразата и вирусът на грипа се задържа за по-дълго време.
Здраве.то

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар