img

Още от малка мама ми приготвяше този винен кебап от „Библията“ й, сега всички ми искат рецептата

/
/
/
loading...

Имах доста излишно червено вино, което исках да оползотворя и веднага се сетих за винен кебап. Всъщност червено вино слагам почти на всяко ястие, в което има домати. Като малка помня майка ми го приготвяше често, даже с вариации с телешки език. Много добре помня, как не обичах ориза – класическата гарнитура за поднасяне, затова се смиляваше и често имаше и картофено пюре. За щастие, вече съм преоткрила ориза и предложението ми за гарнитура остава той, признава кулинарка от hera.bg.

Рецептата взех от, така наречената от мен, Библията. Това е „Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене“ от 1981 година, подарък ми е от баща ми. Първите ми готварски опити започнаха точно от нея, като първоизточник на това кое и колко точно да се сложи. С времето разбрах, че е къде по весело да се импровизира, но предполагам за да стигнеш до това първо преминаваш през това „да спазя рецептата“. Та, ако има нещо, което си има точна рецепта – това са рецептите поместени в Библията 🙂 Основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.

Продукти за 4 порции

800 грама свинско месо

(от плешка или от бут- ябълка шол)

20 гр. олио

5 гр. масло

100 гр. лук

20 гр. доматено пюре

1 и 1/2 с.л. брашно

100 мл. вино

1 ч.л. червен пипер

1 малък дафинов лист

2 с.л. пресен магданоз

1 к.л. черен пипер- на зърна

сол на вкус

Начин на приготвяне

Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).

В рецептурника е записано парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук. Аз обаче ви препоръчвам да задушите в мазнина първо месото, след което да добавите лука.

Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червения пипер (нещо, което се случва доста бързо).

В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре – размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.

Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.

Още от малка мама ми приготвяше този винен кебап от Библията й, сега всички ми искат рецептата
 

Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.

Тук, в рецептурника, пише да се сложи във фурната и да се дозадуши месото, но аз продължавам процеса в тенджерата. Добавям дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставям да се досвари още 15 минутки, от време на време бъркам, за да не залепне брашното по дъното.

Поднася се с гарнитура ориз, класическият вариант за тази гарнитура можете да прочетете тук. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.
jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: