Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

Вили Рай е родена в Етрополе. Завършила е поп- и джаз пеене в българската Консерватория в класовете на Симеон Щерев и Милчо Левиев. Едва 19-годишна за първи път излиза на една сцена с Лили Иванова. Кариерата си на певица обаче развива не у нас, а в Сърбия.
Титуляр е на награди от много престижни музикални фестивали, сред които „Шлагер менаджер“, „Белградска пролет“, „Медитерианска песен“, „Евровизия“, „Пирин фолк“ и др. Има издадени два албума с балкански етно мотиви, а през 2018 година на пазара излиза новият й албум „Златно време“, в който събира песните си от сцената на фестивала „Пирин фолк“ Сандански. По този повод е специален гост на тазгодишната гала-вечер с изпълнения на „Македонско оро“, „Ех, да ми е“ и „Там е моят дом“. Фолклорните й видеоклипове се излъчват по Фен Фолк ТВ.

Колкото се раздава на сцената, толкова е отдадена и на кухнята. За „ШОУ” издаде едни от любимите си кулинарни рецепти.

Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

„Карамелената круша“ на Вили Рай
Ще започна с десерт, който е моя импровизация! Обичам семплите и вкусни рецепти!

Продукти:

6 големи сладки круши

100 г кафява захар

100 г орехи

150 г. масло

1 ванилия и малко ликьор

Листа от мента

Сладолед по желание

За 6 човека са необходими три големи, добре узрели, но не и прекалено меки круши! Обелват се и се разрязват наполовина, които стават 6 парчета. Почистват се от семките и се обелват. Хубаво е да се резне малко от  издупената част на крушата, за да може стабилно да се подреди в предварително  стопеното масло в големия тиган! Месестата й част, от която са били семките, остава отгоре! Във всяка от дупките, останали от почистените семки, сипваме по една пълна лъжичка кафява захар и на тих огън ги оставяме да омекнат до карамелено кафяво!

Орехите са едро нарязани и ги прибавяме в свободното място между крушите! Прибавяме и стафидите, които предварително сме натопили в малко ром или в някакъв любим ликьор! Аз лично ги обожавам с мирис на Амарето Чизароне! Когато крушите омекнат след 15 минути на тих огън, изваждаме всяка круша в средно голяма чинийка и пълним поравно отвора й с ядките и стафидите! Така топлата круша я сервираме с топка сладолед и ментово листенце. Поливаме с капки от останалия сос. По желание можете да настържете малко черен шоколад или да прибавите малка канелена бисквитка!

Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

„Селски английски пай“ – „Cottage pie“
За пръв път го опитахнаправен от Шади! Тя е ирландка и е съпругата на по-малкия брат на съпруга ми Клиф! Те живеят в малко селце близо до Оксфорд в типично старо цветно и зелено, английско местенце, като останало  от миналото от романите  на Томас Харди, което рядко може да се види от туристи, запазило традициите и кухнята си! Бях впечатлена колко много този пай прилича на нашата мусака, а и колко е различно по вкус …Та продуктите за 6 порции са:

500 г телешка кайма

1 кг картофи

100 г прясно мляко

200 г. грах

5 средни моркови

1 голяма глава лук

2 супени лъжици  масло

2 кубчета телешки бульон

1 малка лъжичка  черен пипер

100 грама хубав кашкавал

Сваряват се грахът и ситно нарязаните моркови. Изпържва се лукът в малко масло и се добавя каймата! В малко топла вода се разбъркват бульоните и се прибавят към каймата с малко черен пипер! Прибавят се към готоватаизпържена кайма и отцедените вече сварени грах и моркови. Цялата тази смес се разбърква добре и се изсипва в подходяща тавичка! Сваряват се картофите и се прави от тях пюре с млякото и маслото и се разнася като последен слой, подобно на мусаката върху приготвената смес в тавата! Пече се на 170 градуса 15 минути до лекозлатисто! Изважда се от фурнатаи се настъргва кашкавалът, след коетосе връща във фурната за 10 минути!

Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

„Салатата на татко Васко“

2 патладжана

4 чушки

2 тиквички

1 не много люта чушка

3 скилидки чесън

4- процентно кисело мляко

копър, сол, черен пипер, зехтин

На грил се пекат патладжанът и чушките! Тиквичките също се пекат нарязани на тънки парчета по дължина! Патладжанът се обелва и изцежда, нарязва се на малки парченцаи сенамачква с вилица. Чушките се обелват,изчистват и се нарязват на малки парчета. Тиквичката също се нарязвана парченца! Прибавят се към счукания чесън 5 с. лъжици зехтин, 10 с. л. кисело мляко, сол на вкус,малко черен пипер и се разбъркват! Омешаната салата се залива с дресинга и леко се разбърква. Най- отгоре се поръсва със ситнонарязаната люта чушка и копъра!

Много добре върви с парченце пресна содена питка или препечена филийка! Добро мезе за чашка домашна ракийка!

Кулинарната майсторка Вили Рай разкри тайните на някои от най-вкусните си гозби!

Витаминозна салата
3 връзки магданоз

4-5 главички сварено цвекло

4 моркова

1 голяма зелена кисела ябълка

2 топчици моцарела

1 лимон

100 грама семки -слънчогледови

зехтин ,черен пипер, сол на вкус

Морковите ,цвеклото и ябълката се настъргват на едро. Моцарелата се нарязва на малки парченца, магданозът на ситно. Семките, осолени леко, се препичат и всичко това се овкусява със зехтина, лимона, солта и черния пипер. Много е свежа и е истинска витаминозна бомба !

Вили Рай не може да пие! Тя обича чаша бяло вино, речна прясна  хваната и изпържена от Клиф риба! Рецептата е да имаш приятели, с които да хапнем,  се посмеем и попеем! Само с любими и позитивни хора може всичко, което сготвиш, да запомниш, защото апетитът идва само тогава, когато имаш с кого да споделиш сготвеното! Храната също е любов! Наздраве!

Подготви Красимир КРАСИМИРОВ

Източник: jenata.blitz.bg

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply