Мисли като 5-годишните, ако не харесваш света

Има един тип поведение, от който се нуждаят възрастните в работата, за да успяват. Всъщност, те някога са го знаели, но са го забравили. Какъв е той?

Идете в парка или край детската площадка и погледайте няколко минути 5-годишните деца, пише Обекти.

Често това е погледът към света и поведението, от които се нуждаем, за да рестартираме и да съумеем да създаваме отново страхотни кампании, творчески проекти и иновации в бизнеса.

За какво става дума: 

5-годишните деца притежават най-чистото и светло детско чувство –  безкрайното любопитство към света около вас, припомня изданието Inc.com. Това любопитство е съчетано със смелост. 

Тази възраст е един от най-интересните и смислени периоди в израстването на всяко дете. Разпростира се от 3 до 5-6 годишна възраст. Времето преминава под знака на безкрайните въпроси за всичко, което детето вижда или до което се докосва. Това е времето, в което детското съзнание се отваря за света и поглъща познание, прави открития и мисли изключително нестандартно, с невероятна скорост.

С годините обаче губим тази способност. Великите открития се превръщат в обичайно обкръжение. Разстоянието от вдъхновението до рутината става пренебрежимо малко. Толкова много свикваме с начина, по който живеем и работим, че спираме да си задаваме въпроси как можем да се усъвършенстваме. Губим интерес.

Това, което можем да направим, е да се мотивираме да си върнем усещането за чудеса и познания. В повечето случаи, ако го направим, би било „заразно“ и за колегите и близките в семейството. Така можем да възстановим уменията си да измисляме добри идеи за работата след творчески блокаж.

В началото може да ви е трудно, тъй като вероятно сте отвикнали, но си наложете да размишлявате и преоткривате нещата, които обикновено не забелязвате. Има безброй нови малки неща в ежедневния живот, които бихме могли да променим и подобрим, въпреки че сме свикнали с предишното положение. Например, да започнем да плащаме сметките си през телефона, ако не сме досега. Или да потърсим начини сами да организираме пътуванията си, вместо да се обръщаме към туристически агенции. И други, вие сами знаете какви.

Ако се движите по тези стъпки, ще започнете да ръководите и нови проекти, с конкурентни методи и нови технологии – важна стъпка към големите успехи.

Отстъпете назад от това, което ви притиска и забравете за крайните срокове, срещите с екипа и корпоративните политики и помислете как децата създават и изобретяват всичко, което желаят, в момента, когато го погледнат.

Ето основните характеристики в мисленето и поведението на 5-годишните, изброени от блога innovationexcellence.com.

Няма никакви граници. Децата нямат никакви ограничения по отношение на това как мислят или за какво мислят. За тях пясъчните кофи се превръщат в замъци, слепените с лепило дървени парчета – бойни кораби, а една клечка – вълшебна пръчица. Всичко е възможно.

Забавлявай се много. Каквото и да правят, децата се наслаждават на процеса. Това, от което изпитват удоволствие, е въображението и лудото пътуване в него – това за тях е забавляващата част. Да измислиш нещо от нищо просто е голямо забавление.

По-добрата идея е по-важна от дразнението от конкуренцията. 

Да, децата може да бъдат много конкурентни едно към друго. Те ще сравняват измислените си светове и „изобретенията“ си с тези на връстниците. Но когато една идея е явно по-добра, децата ще изоставят по-лошата идея за миг и ще приспособят по-добрата. Тогава всичко е наред.

Няма никакви проблеми. Когато детето създава нещо, то не разрешава проблем. То вижда възможност за нещо фантастично.

Ако детето иска да излети от прозореца, но не може, това за него не е проблем. То започва да си мисли, че ще си изобрети криле. И ако не си счупи нещо по време на кацането, ще е имало успешен експеримент.

Ако не харесваш света, тогава просто го промени.

Когато едно дете на 5-годишна възраст се натъкне на пречка, то не се бори с нея. По-скоро променя правилата, веднага. Велосипедът се заби в калта? Велосипедът незабавно се превръща в „крава“, която се нуждае от спасяване, децата отиват и получават въже, „ласо за кравата“ и те го издърпват. Децата просто променят света, за да го направят това, което искат да бъде.

Опитай се да бъдеш очарователен. 

И накрая, децата не забравят да са сладки, докато са креативни. Невинните размишления, представени с усмивка и ентусиазъм, са по-добри от една PowerPoint презентация. Виждали ли сте някога дете да се втурва в стая с ново изобретение и да го обяснява с три изречения в резюме?

Да, светът на възрастните е сложно и предизвикателно място за успех. Но животът е кратък и всички ние бихме могли да използваме малко повече игра в бизнеса. Може би не е нищо лошо да се държим малко повече по детски?

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар