5 знака, че е време да започнете да правите по-малко

Някои казват, че прекалената заетост е болест.

Помислете за живота си и за този на близките ви – в съвременното общество се стремим да гоним максимума. Водим се от лозунги като „Живееш само веднъж“ (познато сред тийнейджърите като „You Only Live Once“/ YOLO). Заради това се достига до неврози като прекомерното старание да се изживява всеки Божи ден от живота все едно е последен, все едно утре ще умрем. Този максимализъм – да вземем всичко възможно в епоха на милиони възможности за избор, и чувството за недостиг и липса на самореализация и успех на личността в модерното общество ако не сме взели всичко възможно – не сме пътували безкрайно, не сме изживели голямата любов, не сме натрупали пари в банковата сметка, ни разболява.

В работата повечето се опитваме да направим всичко по силите си. Разграфяваме работния ден по минути. Пълним програмата със събития, екстревагантни задачи, задължения и хобита – защото ако нямаме интересно хоби не сме достатъчно интересен човек – какво ще споделяме, как ще докажем че сме интересни?

Оказва се, че си мислим, че „повече“ във всичко ще ни донесе повече удовлетворение, успех… Но често се оказва точно обратното.

По-малко може да бъде далеч по-възнаграждаващо напоследък. Чувствали ли сте удоволствието да изхвърляте? Например стари дрехи, вещи – чаши, чанти. Мнозина изпитват удовлетворение от това.

Като работим, правим мултитаскинг, занимаваме се с множество задачи едновременно. Като тренираме във фитнеса, се мъчим до последни сили да направим колкото може повече упражнения за идеални резултати. Като посетим град в чужбина с туристическа цел тичаме, за да разгледаме в него абсолютно всичко, ако може за ден-два. В ресторанта си поръчваме първо, второ и десерт – трябва да опитаме всичко, което се предлага. Но не… По-скоро е нужно да овладеем този свой максимализъм.

Това отбелязва и блогърът Марк Черноф в MarcandAngel, който коментира тамата, пише Обекти. Според него има поне 5 сигурни знака, че е дошло време да започнем да правим по-малко неща и да изчистим живота си. Защото – знаем – в малкото е многото. Ето какви са знаците – помислете дали ще откриете себе си.

1. Чувствате се претоварени от всичко, което има да се направи. Помнете, поемането на прекалено много задължения е най-голямата грешка, която повечето съвременни хора допускат и която прави животът им стресиращ и претоварен, следотвателно вреди на здревето им. Знайте, вие не можете да свършите всичко което искате – не защото сте неспособни, а понеже се изисква техническо време за това и понякога денонощието не стига.

2. Опитвате се (подсъзнателно или съзнателно) да бъдете суперчовек. Друг базисен проблем, който прави мнозина сред нас блокирани в един инвалидизиращ цикъл на непрекъсната заетост, е фантазията в ума ни, че можем да бъдем всичко за всеки. Да бъдем навсякъде едновременно. И да сме герои на всички фронтове. Но, разбира се, това не е реалност. Реалността е, че всеки от нас е човек. Имаме лимит. Трябва да се освободите от идеята да правите всичко и да удовлетворявате всеки, да се опитвате да бъдете едновременно навсякъде. Можете или да правите по-малко неща по-добре, или да опитвате да вършите всичко и да го вършите с лошо качество.

3. Нямате време да оцените пространството в деня ви. Животът ви не се отнася само до нещата, които правите. Той се състои също в отвореното пространство между нещата. Това означава, че пространството само по себе си е нещо, което вие трябва да оценявате. Така например, ако прекарвате сутринта си 1.) като четете новини или вестник и 2.) тренирате във фитнеса, вашата сутрин не се състои само от четене и тренировка, а е стойностна и заради пространството между тези две дейности. Времето което прекарвате в преход от едното към другото е ценно. Освен това, малките отворени пространства в големите действия също са ценни – например моментите когато си сипвате кафето докато четете новините, или когато прелиствате страниците на вестника. Или докато гледате изгрева по пътя за спорт. Тези малки отворени пространства са точно толкова важни, колкото големите действия, на които отдавате значение. Не прибързвайте в тях. Вместо да бързате да скачате от едното действие в другото, ги забележете.

4. Загубили сте се. Изгубили сте представа кои са вашите приоритети. Приоритетите не идват автоматично. Трябва да отделите време да си спомните какво е важно за вас. И да промените ежедневния си график в полза на това. Кажете НЕ на нещата, които не са ви толкова ценни. Намалете активностите.

5. Местата, в които работите или живеете, не изглеждат добре. Там е пълен хаос и неуютно, мръсно е. Ако нямате време да си направите дома или работното място хубави и приятни, явно си губите времето във вършене на много погрешни неща. Точка.

Махнете излишното от живота си.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply