Кои са най-полезните за здравето плодове и зеленчици, които съдържат най-много количества витамини, фибри, минерали и протеини?
Според американски учени от университета „Уилям Патерсън“ челната позиция се оглавява от лимона, следван плътно от ягодите, портокалите, лайма и розовия и червен грейпфрут. Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут.
Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване, допълва БТА. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите. Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете – когато те зеленовеят, хранителните им съставки са по-малко.