6 малко известни ползи от сиренето

Сиренето съдържа специално вещество от групата на полиамините, което значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и предразполага към по-бавно стареене, тоест – удължава живота. Вероятно сте чували това твърдение на база на резултати от изследване, публикувани в сп. Nature Medicine, пише Обекти. Сега има и още хубави новини, свързани с ползите от този продукт за здравето ни:

Сиренето помага за отслабване. Факт е, че повечето хора с наднормено тегло имат недостиг на калций. И многобройни проучвания са стигнали до извода, че приемът на храна с калций води до нормализиране на показателите за индекса на телесна маса. Сиренето е един от тези продукти.

Намалява кръвното налягане. Мнозина смятат, че в този млечен продукт е високо съдържанието на мазнини и натрий – елемент с огромно значение за регулирането на кръвния обем, поради което редовната му консумация може да доведе до повишаване на кръвното налягане. В действителност обаче някои нискомаслени сирена помагат за контрола върху нивата на кръвното налятане и дори – до намаляването му.

Укрепва зъбите и костите. Това се дължи на факта, че подобно на млякото, сиренето е отличен източник на калций. И този минерал е основният строителен материал за зъбите и костите. В допълнение към калция, сиренето съдържа цинк, магнезий, витамини А и D, които също укрепват костите.

Стимулира чревната микрофлора. Сиренето е отличен източник на ферменти, а продуктите от този вид имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Науката вече е доказала колко полезна е тази микрофлора за общото здраве.

Укрепва кръвоносните съдове. Изследователите са установили, че консумацията на млечни продукти намалява риска от сърдечно-съдови заболявания чрез укрепване на артериите.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply