Добри или лоши гени имате? Вижте тези 9 генетични променливи!

Не можем да отречем, че свалянето на мазнини и качването на чиста мускулна маса е по-лесно за едни, отколкото за други. Всеки интелигентен човек би се замислил над това и би проверил къде и защо се проявява ролята на гените. Целта е на базата на тази информация така да поправите храненето, тренировките и начина си на живот, че да постигнете оптимални резултати, пише fitbg.net.

Не всеки от нас има генетичните заложби да стане бодибилдър, но не и необходимо. Важното е да научим повече за това как действа тялото ни и да го накараме да работи по най-добрия начин.

Гени и фитнес цели

Независимо дали сте 60-килограмов ектоморф или 110-килограмов ендоморф, винаги можете да предприемете действия в посока подобряване на физиката ви.

Ако непрекъснато изпробвате тренировките и хранителните режими на хората около вас, то изпробвате нещо, което е проработило за тях, без гаранции, че ще даде същите резултати и при вас. За целта е необходимо да проучим основните генетичните променливи, които влияят върху потенциала ни за горене на мазнини, покачване на мускулна маса и увеличаване на силата.

1. Базов метаболизъм
Вашият базов метаболизъм (познат още като базова метаболитна скорост, от англ. basal metabolic rate или BMR) представлява броят калории, които горите в покой, за да поддържате всички телесни функции (като дишане, кръвообращение, храносмилане и прочие).

При генетично надарените хора метаболизмът е забързан, което значително увеличава количеството изгорени калории дори докато тялото е в покой. А може би е излишно да ви казвам какво става, когато тези хора се активизират – започват да горят калории със скоростта на светлината!

2. Брой мастни клетки
Слаб и пълен мъж

Повечето хора не знаят, че някои от нас се раждат с повече мастни клетки от други. Полът също е от значение – жените имат повече мастни клетки от мъжете. Мастните клетки са склони да увеличават броя си, когато се намираме в калориен излишък и по време на бременност.

Раждаме се обикновено с около 5-6 милиарда мастни клетки. Разбира се, тази цифра се увеличава по време на ранната детска възраст и пубертета и докато достигнем зрялост вече броят им достига 25-30 милиарда (при здрави индивиди с нормална телесна структура). Типичният затлъстял индивид има около 75 милиарда мастни клетки, като при по-тежките случаи този брой може достигне 250-300 милиарда!

Колкото повече мастни клетки имате, толкова по-бързо се омазнявате. Единственият начин да понижите броя им, е чрез липосукция. Но не бързайте да лягате под скалпела – тази процедура носи немалко рискове.

Липосукцията е нищо повече от козметична интервенция и не е решение в дългосрочен план, защото бързо и лесно след това могат се формират нови мастни клетки. Добрата новина е, че можете да промените размера на мастните клетки. Това става чрез спазване на индивидуален хранителен режим, подходящи тренировки и др.

3. Дължина на крайниците
Дори това е от значение. Някои хора се раждат с дълги крака и ръце, а други – с къси. Дължината на крайниците влияе върху формата на тялото и симетрията, силата и способността ви да покачвате мускулна маса. Гледайте на крайниците като на лостове – а знаем от физиката, че колкото по-голям е лостът, толкова по-тежки предмети можем да повдигнем.

4. Дебелина на костите
Размерът на костите (едри, средни, малки) до голяма степен определя структурата на тялото ви. Повечето хора се оплакват, че имат „едър кокал“ и отдават на това затлъстяването си. Истината е, че размерът на скелета действително оказва влияние върху телосложението, но няма нищо общо с подкожните мазнини в тялото и с натрупването и горенето им.

Лесно можете да определите какъв е размерът на костите ви чрез следния тест (дава ориентировъчни резултати): обхванете китката си и ако палецът минава над показалеца, то имате малки кости; ако палецът и показалецът едва се докосват, имате средно големи кости; ако не можете да допрете двата пръста, значи имате едри кости.

5. Брой мускулни влакна
Също както броят на мастните клетки се различава от индивид до индивид, раждаме се и с различен брой мускулни влакна.

Размерът на мускулните влакна не е постоянен – може да нарастне при мускулна хипертрофия или да намалее при мускулна атрофия. Но за разлика от мастните клетки, броят на мускулните клетки е фиксиран.

Това означава, че ако сте родени с голям брой мускулни влакна, ще имате по-голям потенциал да развиете размера на мускулите си.

6. Тип мускулни влакна
Освен броят, от значение е и типът на мускулните влакна – бавни (изморяват се трудно, допринасят за издръжливостта) или бързи (изморяват се бързо, подпомагат силата и експлозивната мощ).

Съотношението между двата типа мускулни влакна, определя, дали издръжливостта или експлозивната мощ ще е по-силната ви страна. Тази информация ни дава възможност да изготвяме по-добри индивидуални програми, които включват вариации в броя повторения и серии.

7. Храносмилателна система
Като оставим настрана разликите в анатомията, при някои хора храносмилателната система работи по-ефикасно – тези индивиди разграждат и усвояват хранителните вещества безпроблемно.

Секрецията стомашни сокове като солна киселина (HCl) и пепсин (ензим, разграждащ белтъчините до аминокиселини), както и жлъчната течност варират от индивид до индивид.

Има различия и в ензимната и ендокринната функция, които определят в каква степен усвояване нутриентите от храната.

8. Хранителни алергии
Непоносимост към лактоза

Много хора са предразположени към алергии и хранителни чувствистелности и непоносимости. Симптомите са стомашно-чревни смущения, главоболие и дори по-сериозни здравословни проблеми. Най-често срещаните непоносимости са към лактоза (дизахарид, съдържащ се в млякото и млечните продукти) и глутен (протеин, съдържащ се в повечето зърнени култури).

Можете да определите кои са храните, които са подходящи за вас, на принципа проба-грешка (елиминационна диета) или чрез кръвни изследвания за антитела. Ръководният фактор е как една храна ви кара да се чувствате отпаднали и унили или енергични и жизнени. Препоръчвам ви винаги да слушате какво казва тялото ви – не си заслужава да страдате от последствията!

9. Инсулинов отговор
Някои от нас нямат проблеми с високовъглехидратните диети, докато други страдат от висока кръвна захар и са предразположени към диабетни заболявания. Много мъже и жени с наднормено тегло развиват и инсулинова резистентност.

При тези хора кръвната захар рязко се повишава след прием на богата на въглехидрати храна, което от своя страна води до отделяне на повече инсулин.

Това обяснява защо при равни други условия даден човек може да бъде в добра форма, здрав и енергичен дори и на високовъглехидратна диета, а друг да натрупа мастна тъкан и да страда от различни здравословни проблеми, спазвайки същия хранителен режим.

В заключение
Независимо колко „лош ген“ смятате, че имате, можете да постигнете невероятни резултати, стига да имате мотивацията и волята за това! Важно е да проучите себе си по 9-те променливи, които описах по-горе и да нагодите хранителния си режим и тренировките към вашето уникално тяло.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply