8 вида ориз, които си струва да пробвате!

Богат на витамини и минерали и с ниско съдържание на холестерол и натрий, оризът е изключително универсална храна. Благодарение на многообразието от текстури, аромати и форми, оризът може да бъде приготвен както гарнитура, така и като основно ястие, пише zdravei.org.

Структурата на ориза се състои от 4 основни части:

Обвивка – премахва се преди консумация при всички сортове
Трици – хранителен слой, който се различава по цвят при различните сортове, в повечето случаи се премахва преди консумация
Бял ориз, познат също като ендосперм, който представлява основната ядивна част от зърното
Ядка или ядро – най-хранителната част на оризовото зърно, богата на витамин B, минерали и протеини
В натурално състояние, оризът е кафяв на цвят, но, след като богатият на нутриенти външен слой трици се премахне, той става бял. Триците на червения, черния и лилавия ориз имат уникална пигментация, поради което този слой при тях остава непокътнат.

Въпреки че тъмните видове ориз се готвят по-продължително, хранителните им слоеве са богати на много витамини и минерали, така че си струва човек да почака 20 минути повече.

Всички видове ориз, за които ще говорим в статията, без значение към кой вид спадат те, могат да се намерят в бяла и пълнозърнеста форма, в зависимост от това дали триците им са премахнати по време на обработка или не.

Съществуват над 40 000 вида ориз и би било трудна задача да говорим за всеки един по отделно, затова ще обобщим, че оризът може да бъде класифициран на дълги зърна, средни зърна или къси (кръгли) зърна.

Дългозърнест ориз
Приблизително четири пъти по-дълъг, отколкото широк, най-често използван е, тъй като при готвене става пухкав, а зърната му си остават перфектно разделени.

Среднозърнест ориз
Той е около два пъти по-дълъг, отколкото широк. Има по-крехка и влажна текстура.

Късозърнест ориз
Този вид ориз е с къси и закръглени зърна. При готвене зърната се слепват и се сгъстяват и образуват кремообразна и лепкава текстура. Той е много наситен със скорбяла и при готвене текстурата му е мека и лепкава. Използва се в ястия като суши, паеля и ризото.

Гликемичен индекс
Гликемичният индекс (ГИ) е скала, чрез която се измерва колко бързо дадена въглехидратна храна се разгражда в организма до глюкоза и постъпва в кръвообращението, съответно колко ще се покачи кръвната захар.

Като общо правило, кафявият ориз има по-нисък гликемичен индекс от белия ориз. Но има и други фактори, които също са от значение. Дългозърнестият ориз има по-нисък ГИ от този с късите зърна. От дългозърнестия ориз басмати е с най-нисък ГИ. Така че, по отношение на гликемичния индекс, най-добрият избор изглежда да е кафяв ориз басмати, а в другия край на спектъра е белия късозърнест ориз.

Басмати ориз

Отглеждан единствено в Индия и Пакистан, това е може би един от най-известните сортове ориз, популярен с характерния си фин аромат и лек маслен вкус. Предлага се и в пълнозърнеста форма, която е по-лека и по-бърза за приготвяне от кафявия ориз. Допълнителното хранително предимство на ориз басмати е, че той е с нисък гликемичен индекс: неговото ниско съдържание на въглехидрати спомага за поддържането на стабилни нива на глюкоза в кръвта, тъй като се абсорбира по-бавно в сравнение с останалите видове ориз.

Може да се използва като заместител на обикновения ориз във всяка една рецепта! Изплакването преди готвене е задължително, за да се отървете от нишестения прах, останал от смилането му.

Този ориз е изключително подходящ за задушаване на пара и се комбинира прекрасно както със зеленчукови, така и морски и месни ястия, така че експериментирайте смело. Вари се в съотношение 1:2 и не отнема повече от 10-15 минути докато е готов.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 342

Мазнини 1.1г

Въглехидрати 79г

Протеин 7.9г

Черен ориз

Познат още с името Императорски ориз, е известен с това, че е хранел само императорите в Китай. Той дължи своя цвят на високото си ниво на антоцианин, същия антиоксидант, който се среща в патладжана и боровинките. Богат на хранителни вещества, този великолепен и ароматен ориз се среща както със средни, така и с дълги зърна. Често се използва в азиатската и в Италианската кухня. Освен невероятен аромат, черният ориз придава и екзотичен тъмно-лилав цвят на всяко ястие, а срещу само 5-10 мин. готвене, получавате ястие, което задоволява и небцето и окото! Вари се в съотношение 1:2.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 335

Мазнини 2.35г

Въглехидрати 72.41г

Протеин 9.5г

Жасминов ориз

Произхождащ от Тайланд, жасминовият ориз има фин жасминов аромат. Също като басматито, спада към категория ароматен ориз, само че е жасминовият е с по-лепкава текстура. Белият жасминов ориз има високо съдържание на нишесте, той е рафинирана храна и като такава временно повишава нивата на кръвната захар. Препоръчително е за хората с диабет да избират кафяв жасминов ориз вместо бял. Вари се в съотношение 1:2 и отново не отнема повече от 20 минути.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 170

Мазнини 2.5г

Въглехидрати 32.14г

Протеин 3.81г

Глутинов ориз

Наричан още Китайски ориз или лепкав ориз, този вид се използва както за сладки, така и за солени ястия. Макар да звучи сходно, глутиновият ориз, както и всеки друг вид ориз, няма нищо общо с глутена, така че даваме зелена светлина на всички, които имат непоносимост към него. Обичайният метод на готвене е накисване във вода, след което се вари на пара в съотношение 1:2 за около 20 минути. Зърната му се слепват, което го прави подходящ за ядене с пръчки или пръсти.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 97

Мазнини 0.19г

Въглехидрати 21.09г

Протеин 2.02г

Бланширан ориз

Наричан още „обработен“, бланшираният ориз представлява пълнозърнест ориз, който се накисва, сварява и изсушава и след това се полира и „избелва“. Процесът на бланширане съхранява витамините и минералите в зърното, придавайки му златист цвят. След готвене той има лека и пухкава текстура. Бланшираният ориз изисква малко повече време при готвене, но няма никаква опасност зърната му да се слепят. Вари се в съотношение 1:2 за около 20 минути.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 345

Мазнини 1,2г

Въглехидрати 69.7г

Протеин 9.7г

Червен ориз

Червеният ориз е пълнозърнест ориз с червена външна обвивка, който има приятен вкус и лека дъвчаща текстура. Той спомага регулацията на нивата на инсулина. Ниският гликемичен индекс на червения ориз помага за контролиране на нивото на захарта и е подходящ за диабетици. С високите си запаси от желязо, ежедневната консумация на червен ориз може да помогне за усвояването на кислорода и да го разпространи във всяка тъкан и клетка на тялото. Накисването на червения ориз, както и на всеки друг пълнозърнест ориз, ще скъси времето за готвене.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 189

Мазнини 0.32г

Въглехидрати 42.55г

Протеин 3.81г

Арборио ориз

Този вид ориз е най-подходящ за приготвяне на ризото. Този италиански бял ориз има способността на абсорбира аромати и вкусове при бавно готвене както никой друг по рода си. А резултатът е неповторима кремообразна текстура и сочен вкус.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 130

Мазнини 0.2г

Въглехидрати 29г

Протеин 2.4г

Суши ориз

Суши оризът бива бял или кафяв и е с къси зърна. Неговото високо съдържание на нишесте създава лепкава текстура, подходяща за любимото ни суши. Освен в суши ястия, този ориз може да бъде хапван и под формата на топчета, потопени в ароматен сусамов или соев сос, както и съвсем изчистен, като гарнитура на морски дарове.

Хранителни стойности:

За 100гр

Калории 164

Мазнини 0.39г

Въглехидрати 35.53г

Протеин 3.4г

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар