7 неочаквани неща, които кучетата могат да подушат

Обонянието на кучетата е около 10 000 пъти по-силно от това при хората. В днешно време това качество на обучените кучета следотърсачи се прилага във все повече области, но дори и обикновеното куче с добре развитото си обоняние може да ви спаси живота.Подбрали сме няколко интересни и изненадващи неща, които кучетата могат да подушат:

1. Промяната в нивата на кръвната захар.

Учените потвърждават, че кучетата могат да подушат падането на нивата на кръвната захар посредством потта на човека. Ще променят поведението си, със сигурност ще проявят признаци на тревожност и ще се опитат по всякакъв начин да привлекат вниманието на собственика си. Тази удивителна способност може да се окаже жизненоважна за стопанин, който е диабетик.

2. Рак.

Учените обясняват, че когато човек се разболее, клетките му започват да работят по друг начин, различен от нормалния, което води до подхранване на тумора. Увредените клетки произвеждат миризма, която кучето може да подуши. Изследванията показват, че кучето може да усети рак на белите дробове чрез дъха на стопанина си, а рак на пикочния мехур и простата – чрез миризмата на урината. Изследванията в тази посока продължават, като в момента се събират доказателства за способността на кучетата да усетят и меланома.

3. Отделния човек.

За кучетата миризмата на всеки човек е толкова уникална, колкото пръстовият отпечатък. Изследователите са категорични, че кучето може да разпознае близък човек дори през врата, която е напръскана с дезодорант, парфюм или замаскирана със „следи” от други хора.

4. Епилептични припадъци.

Учените потвърждават, че кучето е способно да предусети епилептичен пристъп около 45 минути преди началото му. Смята се, че надушват специфична миризма, която отделя тялото на епилептика преди това медицинско състояние. Усети ли подобно нещо, кучето ще се опита по всякакъв начин да предупреди стопанина си, като лае по нетипичен начин и прояви признаци на тревожност. А ако припаднете в гърчове, четириногият приятел няма да се отдели от вас.

5. Досег на стопанина до други кучета.

Кучетата си обменят информация едно за друго посредством феромоните, които могат да се открият в урината, кожата, козината, фекалиите. Затова трябва да знаете, че ако посетите приятел, който има домашен любимец, кучето ви непременно ще разбере. Бъдете готови за обстойно и подозрително душене, докато четириногото ви разбере с кого точно сте си имали работа. Посредством миризмата ще получи информация за породата, размера, както и здравословното състояние на „другия”,, с когото сте „изневерили”.

6. Бременност.

Кучетата усещат и най-слабата промяна в миризмата на тялото ви. Ако сте бременна, тялото ви преминава през драстични хормонални промени, които просто няма как да убегнат на вашия домашен частен следовател при това от най-ранна бременност. С напредването на бременността и все по-голямата промяна е възможно да се промени и поведението на вашето куче спрямо вас, защото на практика вие се превръщате в нов човек за него.

7. Буря или ураган.

Още от древни времена животните са много по-близо до природата от човека, познават я много по-добре, а вероятно и я обичат повече. И днес изследователите са категорични, че кучетата могат да усетят и най-слабата промяна във въздуха, която предвещава буря или друго природно бедствие.

Бонус: Когато осиновяваме куче, ние го приобщаваме най-често към сутрешните си упражнения като джогинг например, както и към вечерните си разходки. Трябва да имаме предвид обаче, че е научно доказано, че кучетата могат да бъдат най-добри приятели за децата. Наблюденията потвърждават, че когато детето расте с куче, става много по-социално приспособимо и общително.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply