Особености на външността, които се предават по наследство

Рижавите, хората с лунички; естествено къдравите коси, хората с гърбав нос… Ето кои черти на външността се предават по наследство и ни правят уникални, според Мениджър:

Тъмни очи

Видим ли такъв човек, моментално се сещаме за руската балада „Очи чёрные“ и сме наясно, че ако и двамата родители са с тъмни очи, би било рядкост да си родят синеоко детенце.

Вероятността очите на сина или дъщеря ви да са също тъмни, като вашите, обаче, е 75%. При останалите 25% шансът е и двамата родители да имат в своя геном рецесивни гени на синеоки, зеленооки или сиви очи – гени, които се пренасят от баби, дядовци или други родственици.

Затова понякога е изненадващо, че родители с кафяви очи имат синеоко чедо. Но това е сравнително рядко – когато рецесивните гени се срещнат едни с други, се ражда светлооко дете, което не прилича на родителите си по цвета на очите. Но прилича на прародителите.

Тъмни коси

Те също са доминанта и техният пигмент често преобладава и ако единият родител е брюнет, а другият – светлокос, вероятността детето да бъде с тъмни коси е много голяма.

Истината е, че и тук процентът не надвишава 80 и шансът хлапето да е русо си остава. По-често става така, че детето е с тъмни коси при майка и баща блондини, защото рецесивните гени на тъмните коси са автоматично заложени в детския геном.

Червенокоси

Рижавите дечица могат да се раждат не само, когато родителите са червенокоси. Много голяма вероятност за това има например ако бащата е с тъмни коси, а майката е блондинка, или обратно.

Просто тъмният цвят на косата може да има едва забележим червеникав оттенък и никой да не предполага, че у прародителите на човека доминира този ген.

И все пак, червенокосите се раждат сравнително доста по-рядко от брюнетите и хората с с русолява коса.

Ръст

Генетиката казва, че ръста на 75 до 90% от децата зависи от наследствеността, а останалите 10-25% – от начина на живот и спорта, с който малкото ще се занимава.

Бъдещият ръст на детето може да се пресметне по следната формула: общият ръст на майката и бащата се разделя на две и ако детето е момче, се добавят 6,4 см. А ако е момиче, се отнемат 6,4 см.

Къдрици

Притежателите на къдрави коси могат да се гордеят – тяхното дете лесно може да има тяхната красота по наследство.

При един родител с прави коси и втори – с вълнисти, вероятността е 55%. А ако и двамата родители са късрокоси, шансът се увеличава.

Гърбав нос и други особености

Може да мислите, че носът с гърбица е дефект на вънщността, но природата не смята така – тя взема този признак за доминиращ. Това означава, че ако единият от родителите има малка гърбица на носа или стърчащи уши, или трапчинки, има голяма вероятност тази красота да се прехвърли и на хлапето.

Между другото, това се отнася и за рядката коса и за плешивите петна – те също се предават от майка и баща на дете. Но не се разстройвайте, по-добре е да откриете положителните качества на тези характерни особености.

Например, може да ви успокои фактът, че някои народи възприемат носът с гърбица за признак на сексуалност. Учените са установили, че собствениците на такъв обонятелен орган вдишват 70% по-малко вредни вещества и рядко страдат от синузит и хрема.

Прилика

Има поверие, че дъщеря, която прилича на татко си, и момче, което прилича на мама, ще бъдат щастливи. Това поверие не е случайно – по-често е момчето да наследи външността на майката, а момичето – на бащата.

Така е, защото при зачеването на момчето се предава майчината Х- и татковата У-хромозома, а именно Х-хромозомата отговаря за външността. При момичето шансът да приличат на татко си и майка си е еднаква, защото то получава по Х-хромозома и от двамата родители.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар