Как да променим поведението си

Често хората не могат да се променят е защото се захващат да променят много неща едновременно. Най-добрата тактика е да се захванете с едно ново умение и то да е реално постижимо, пише highviewart.com.

Ето и няколко съвета, които ще са ви полезни по пътя към промяната:

1. Водете си дневник, в който записвайте всеки ден какво правите, за да се промените

Описвайте как се чувствате. Описвайте и най-дребната проява на самоувереност (колкото и да считате за незначителна). Това ви дава самочувствие, че може да се справите. Дори да има дни, в които се чувствате безнадеждно, прочетете си дневника и вижте колко много сте постигнали.

2. Приемете, че промяната става постепенно и последователно, не толкова бързо, колкото ви се иска

Важно е да продължавате и фокусът ви е да е насочен към това, че се справяте.

3. Напишете списък как точно искате да се промените

Как да се държите, какво да говорите, как да изглеждате в новото си Аз… Понякога си въобразяваме, че искаме нещо, но когато го видим написано, осъзнаваме, че не е нито трудно постижимо, нито невъзможно.

4. Ако не се справяте с нещо, което искате, опитайте се да разберете къде е причината и намерете друг вариант за справяне

Понякога сме склонни да гледаме по-песимистично и критично на нещата. „Никога няма да преодолея срамежливостта си, аз съм безнадежден случай, за нищо не ставам…“ Тези мисли са автоматични, минават много бързо през ума ни. Гонете ги. В такъв момент си спомнете, че когато сме потиснати, сме по-склонни да виждаме всичко в най-черни краски.

5. Помнете – важна е целта

Мислете за крайния резултат. Поощрявайте се в напредъка си. Толкова много сте постигнали. Не се отказвайте.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply